Persontrafiken – inte det enda syftet med banan

"Norrbotniabanan byggs för godstrafiken med följd av cirka 30 procent lägre transportkostnader. Persontrafiken är en möjlig bonus", skriver Anders Nordin, Skol- och landsbygdspartiet (SLP).

"Persontrafik är en möjlig bonus när Norrbotniabanan är färdigbyggd" skriver Anders Nordin, Skol och landsbygdspartiet (SLP).

"Persontrafik är en möjlig bonus när Norrbotniabanan är färdigbyggd" skriver Anders Nordin, Skol och landsbygdspartiet (SLP).

Foto: Pär Lindström

Insändare2022-06-30 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SLUTREPLIK:

Mats Améen, senior trafikkonsult på Trivector och före detta chefsstrateg på Skånetrafiken, bygger sitt resonemang i insändaren i PT den 22 juni "Central stationsplacering ger Piteå ett lyft" på att Lomtjärn är en extern plats. Jag kan inte se att Trivector gör inte den klassningen.

Améen slarvar också oacceptabelt med bakgrundsfakta. Följande busslinjer passerar genom eller i direkt närhet till Lomtjärn. 1 Framnäs. 2 Hällans hälsocentral. 4 Bergsviken/Hortlax. Länstrafiken E4 och skolbussar. Ett kombinerat handels- och resecentrum i Lomtjärn tillsammans med Backens handelsområde möjliggör för alla Piteåbor att handla där istället för låta penningflödet går till Storheden, vilket nu är ett stort problem. Han bortser från att Lomtjärn redan nu angränsar till bostads- och industriområden.

Mats Améen med flera utgår från koncentrationen av antalet människor. Detta är ointressant vid beräkning av Piteåbornas pendling till närliggande kommuner. Antalet potentiella pendlare är fem gånger fler som teoretiskt skulle kunna använda Lomtjärn än Södra hamn. För de flesta blir det sannolikt både billigare och snabbare att använda bil från bostad till arbetsplats.

Jämförelsen som görs med Falkenberg anser jag är förvrängd.

Falkenbergs planarkitekt och sedermera planchef ansvarade för Falkenbergs nya järnvägsspår – Västkustbanan skriver följande i ett mejl i maj 2022: "Städerna i Halland ligger "på rad" med 3–4 mils avstånd, så förutsättningarna var gynnsamma. Städerna var emellertid olika, någon på ett berg (Varberg), andra i floddalar (Falkenberg, Halmstad), vilket gör att lösningarna måste vara skilda.

I Falkenberg konstaterade vi snart att en utbyggnad till dubbelspår med bibehållande av befintligt stationsläge inte var möjligt. Vi skulle få en enorm barriär genom stan (gamla kulturhistoriska värdefulla delar). Höga bullerskärmar, färre planskilda kopplingar, störningar, risker med mera – ett hämmande av utveckling.” 

I Piteå har vi Södra hamn som en fantastisk plats att bevara för framtiden. I Falkenberg hade de på samma vis sina kulturbyggnader.