I en artikel i Piteå Tidningen den 6 december 2023 rapporteras att den psykiatriska slutenvården i Piteå kan komma att stängas. Detta på grund av personalbrist och rekryteringssvårigheter. Vi inom föreningen SHEDO, Self harm and eating disorders organisation, är
kritiska till förslaget. Vi anser att en stängning skulle innebära försvårande omständigheter för de som behöver söka vård akut och läggas in. Men även att det skulle kunna få allvarliga konsekvenser för individer med psykisk ohälsa.
Psykisk ohälsa är ett stort folkhälsoproblem som kan drabba vem som helst, oavsett ålder, kön, etnicitet eller socioekonomisk status. Ibland är det nödvändigt med slutenvård för att säkerställa individens säkerhet och hälsa. Det kan till exempel vara vid svåra ångesttillstånd, suicidrisk, självskadebeteende och/eller ätstörningar.
Redan idag är det svårt för individer att få tillgång till den vård de behöver på slutenvården i Piteå och otillgängligheten är densamma i flera andra delar av Norrland. Överbeläggningar är vanligt förekommande, och det förekommer att patienter nekas inläggning på grund av platsbrist. Att stänga slutenvårdsavdelningen i Piteå skulle förvärra situationen och i värsta fall skulle det kunna innebära att patienter nekas vård eller att patienter tvingas skickas hem, även om de inte är stabila. Detta kan vara mycket riskabelt och kan leda till allvarliga konsekvenser.
Det är förståeligt att psykiatrin vill hitta nya sätt att arbeta för att minska behovet av slutenvård. Vi ställer oss positiva till förslaget om att införa en modell där personal åker hem till patienterna. Att stärka öppenvården genom förebyggande insatser är viktigt för individer med psykisk ohälsa och kan på sikt minska behovet av slutenvården.
Dock finns en oro från vår sida att den nya modellen som presenteras inte är tillräcklig och att det bland annat finns en risk att det inte är tillgängligt för alla, beroende på vart i kommunen en bor. Det är därför av stor vikt att modellen utvärderas noggrant, är tillgänglig för alla och att vården ser till att den nya modellen fungerar innan de stänger avdelningen.
Det är även viktigt att komma ihåg att öppenvård inte alltid är tillräcklig för personer med psykisk ohälsa. I vissa fall är slutenvård nödvändig – och en viktig resurs – för att ge individer den vård och behandling som de behöver. Vi är oroliga för att förslaget skulle kunna leda till att färre söker vård för sin psykiska ohälsa. Om individer vet att de inte kommer att få den vård de behöver, kan de vara mer benägna att avstå från att söka vård. Det skulle kunna ha allvarliga konsekvenser, både för den drabbade men även för dennes anhöriga.
Att stänga den psykiatriska slutenvårdsavdelning i Piteå skulle vara en allvarlig försämring av psykiatrins vårdkvalitet. Vi anser att det är viktigt att säkerställa att alla som behöver psykiatrisk vård får den hjälp de behöver och uppmanar Regionstyrelsen att avslå förslaget om att stänga avdelningen. Istället bör styrelsen arbeta för att hitta lösningar som gör det möjligt att behålla och förbättra
avdelningen, men även utveckla nya modeller för att minska behovet av slutenvård.
Det är viktigt att pröva om öppenvården kan klara av att ta hand om fler patienter innan en till vårdavdelning stängs. Om avdelningen stängs innan det är säkerställt att öppenvården är tillräcklig finns det en risk att patienter inte får den vård de behöver.