Regionen vill lägga ner slutenvårdspsykiatrin i Piteå

Region Norrbotten vill lägga ner slutenvårdspsykiatrin i Piteå. Istället vill man utreda förutsättningarna för specialpsykiatriska team som vårdar patienter i hemmet. "Statistiken är övertygande", säger divisionschefen Pernilla Nordkvist.

Region Norrbotten vill utreda möjligheten att lägga ner den psykiatriska slutenvården i Piteå. Istället vill man skapa specialpsykiatriska team som ska vårda patienter i hemmet. (Arkivbild)

Region Norrbotten vill utreda möjligheten att lägga ner den psykiatriska slutenvården i Piteå. Istället vill man skapa specialpsykiatriska team som ska vårda patienter i hemmet. (Arkivbild)

Foto: Simon Olofsson

Piteå2023-12-06 19:30

Frågan om att lägga ner slutenvårdspsykiatrin i Piteå ligger på Regionstyrelsens bord. Under torsdagen väntas styrelsen fatta ett beslut om att initiera en utredning som ska utreda förutsättningarna för att skapa specialpsykiatriska team som istället vårdar patienter i deras hem. I förlängningen skulle det betyda att tio slutna vårdplatser vid Piteå Sjukhus försvinner.

– Västernorrland har gjort ett arbete där man istället för att ha ett begränsat antal slutna vårdplatser hittat en lösning för att utföra vård i hemmet. På så sätt kan man ge fler människor vård under en längre tid. Vi ska titta på det och undersöka hur man ska göra det i Norrbotten, och Piteå är den ort där vi vill påbörja det arbetet, säger regionstyrelsens ordförande Anders Öberg (S).

undefined
Regionstyrelsens ordförande Anders Öberg (S) ser positivt på förslaget. (Arkivbild)

I handlingarna lyfter man bemanningsproblem och rekryteringssvårigheter som en bakomliggande orsak till att man nu vill hitta nya arbetssätt inom psykiatrin.

– Det har varit jättesvårt att bemanna de slutna vårdplatserna i Piteå och de har inte varit tillgängliga. Det här skapar större tillgänglighet och ger fler Piteåbor möjlighet till vård.

Ser ni inga risker med detta?

– Verksamheten måste göra en konsekvens- och riskbedömning, och även se till vilka patientgrupper som är lämpliga att ge denna typen av vård till. Om nu vårdens medarbetare och ledning tror på detta så tycker vi att det är värt att undersöka.

Vad förväntar du dig för riskanalys inför ett slutgiltigt beslut?

– Jag förväntar mig att de ska beskriva vad som blir konsekvensen om man inte gör de, samt vilka för- och nackdelar det finns att bedriva vård på det här sättet.

undefined
Om förslaget blir verklighet kommer de tio slutenvårdplatserna på psykiatrin vid Piteå sjukhus att avvecklas.

Pernilla Nordkvist är divisionschef för psykiatrin i Norrbotten. Hon är positivt inställd till Regionstyrelsens förslag och pekar på goda erfarenheter från andra orter som med specialpsykiatriska team övergått från slutenvård till öppenvård.

– Det här är ett väl vedertaget arbetssätt som man påbörjade 2017 och sedan vidareutvecklat. I dag sveper det här som en våg över Sverige, och handlar i grunden om omställningen till nära vård. Det handlar om ett annat arbetssätt där man förebygger behovet av inläggning, säger hon.

Genom att avveckla de fasta vårdplatserna på Piteå sjukhus ser Pernilla Nordkvist möjlighet till att ge fler patienter vård.

– I det nya arbetssättet använder man personalstyrkan för att jobba mycket mer förebyggande. Istället för att vårda tio personer på avdelning kan vi med det nya sättet behandla 70-80 personer i hemmet.

Finns det inte en risk för patientsäkerheten och för en ökad mängd suicid?

– Med det här arbetssättet har man sett ett mindre behov av slutenvård. Man hanterar fler svåra tillstånd och jobbar med förebyggande vård så att patienter inte behöver bli så sjuka att de behöver läggas in. Suicidstatistiken har heller inte förändrats till det negativa, vilket man såklart kan befara.

Men i de fall en person redan försökt begå suicid och sedan ska få vård, hur tänker man kring dem?

– Det kommer alltid finnas slutenvård. Den delen försvinner inte. Om regionstyrelsen beslutar att vi ska arbeta på det här sättet kommer slutenvårdplatser däremot inte att finnas i Piteå, utan istället på andra platser, exempelvis Sunderbyn. Man har redan i dag ett stort samarbete mellan Piteå, Sunderbyn och Gällivare.

undefined
Pernilla Nordkvist, divionschef för psykiatrin i Norrbotten, är positiv. "Statistiken är övertygande", säger hon om det nya arbetssättets fördelar. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!