Om missförhållandena inom Piteå kommun

Skribenten med signaturen "Anställd i Piteå kommun" funderar på Piteå-Tidningens artiklar om öppenhet i kommunen. Här får hen svar på sin kritik av kommunchef Andreas Lind.

Kommunen vill vara en attraktiv arbetsgivare. Hur vore det om ni inte gjorde skillnad på de mansdominerade och kvinnodominerade förvaltningarna, utan gav alla förvaltningar samma rättigheter och inte bara skyldigheter?, skriver signaturen "Anställd i Piteå kommun". (Arkivbild)

Kommunen vill vara en attraktiv arbetsgivare. Hur vore det om ni inte gjorde skillnad på de mansdominerade och kvinnodominerade förvaltningarna, utan gav alla förvaltningar samma rättigheter och inte bara skyldigheter?, skriver signaturen "Anställd i Piteå kommun". (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Insändare2022-06-10 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående artikeln i PT den första juni ”En av tre kommunanställda vågar inte tala med media” och den tillhörande artikeln med svar av kommunchefen Andreas Lind om hans tankar kring vad undersökningen visade.

Jag vill berätta för dig Andreas, jag är anställd av Piteå kommun och jag är en av de personer som svarat på enkäten som Norr Media skickat ut. Andreas, du säger att du vill att vi ska tala om missförhållanden.

Men först måste vi börja med att definiera vad vi menar med missförhållanden så att det inte sker något missförstånd. Missförhållanden har flera betydelser bland annat besvärlighet, förtretlighet, svårighet, bekymmer, problem, oegentlighet, olägenhet, orättvisa, olämpligt förhållande, otillfredsställande tillstånd. Med detta sagt vill jag på ett tydligt sätt meddela dig om missförhållanden som sker i verksamheter som du har i din kommun som du ansvarar för.

* Semesterväxling, alla har inte samma möjlighet till att få det beviljat.
* Gratis kaffe/te på arbetsplatsen.
* Arbetskläder och förnyande av arbetskläder, hur länge förväntas man använda sig av en eller två överdelar? Eller ett par byxor?
* Längden och mängden både på pauser och raster, vissa förvaltningar/avdelningar har paus både på förmiddagen och eftermiddagen och en lunchrast mitt på dagen – medan andra förvaltningar/avdelningar enbart har en lunchrast.
* Möjlighet till arbetstidsförkortning dag före röd dag.
* Möjligheten att ta ut friskvård varierar, men samtidigt är detta något ni gör reklam för att ni erbjuder som arbetsgivare, vilket är både knasigt och knäppt att ni använder er utav det i reklamsyfte när möjligheten att få ta ut den bara minskar för varje år
* Friskvårdbidraget har varit detsamma i minst 25 år och det är skamligt att det inte har höjts

Du säger att ni vill vara en attraktiv arbetsgivare – hur vore det om ni inte gjorde skillnad på de mansdominerade och kvinnodominerade förvaltningarna – utan gav alla förvaltningar samma rättigheter och inte bara skyldigheter.

Jag vill inte höra bortförklaringar till alla dessa missförhållanden, jag vill se förändring! 

Anställd i Piteå kommun

Svar direkt:

Tack för dina synpunkter! Det du skriver om handlar främst om Piteå kommun som arbetsgivare, alltså hur vi ska vara en attraktiv arbetsgivare. Det pågår ett ständigt arbete med att se över förmåner, arbetsmiljö samt hur vi jobbar för trivsel och hälsa. En aktuell fråga är att se över friskvårdsersättningen.

I Piteå kommun finns det stora skillnader mellan verksamheternas karaktär och förutsättningar. Därför utgår varje förvaltning från sin specifika verksamhet när de tar beslut om och hur medarbetarna kan nyttja exempelvis friskvårdstimme och semesterväxling. En viktig framgångsfaktor för förändring är samverkan och dialog mellan arbetsgivare, fack och medarbetare. Därför är en öppen dialog med närmaste chef och medarbetares engagemang viktiga på vägen till förändring. 

De svar vi gav i tidningen handlade om hur Piteå kommun är som rättssäker myndighet, vilket var vad Norr Medias undersökning handlade om, där vi ska följa gällande lagstiftning och behandla alla medborgare lika. Båda är mycket viktiga – den ena för att vi ska vara en attraktiv arbetsgivare, den andra för att medborgarna ska känna förtroende för oss och för att vi ska förvalta skattemedlen väl.

Denna undersökning gav oss viktiga insikter om att vi behöver lyfta våra kunskaper, bland annat kring rättigheten att påtala missförhållanden. Vi har en nyligt antagen kommunetisk policy och lanserar inom kort en intern visselblåsarfunktion. Under hösten 2022 kommer vi även resonera mer i respektive arbetsgrupp om dessa frågor och vi kommer utbilda och diskutera detta löpande framöver. Att våra medarbetare känner till dessa rättigheter är en viktig fråga både för oss som arbetsgivare och för Piteå. 

Andreas Lind, kommunchef Piteå kommun

Cathrine Granberg, personalchef Piteå kommun