ÖPPENHET I FOKUS
Resultatet av den stora öppenhetsenkät som tidningarna inom Norr media har genomfört är färdig. I Piteå kommun har 1 055 av 4 039 kommunanställda svarat på totalt 15 frågor och det står klart att många av dem inte vet vilka rättigheter de har.
55 procent av 709 svarande känner inte till att de som anställda i offentlig sektor fritt och anonymt kan läcka uppgifter till media i skydd av svensk grundlag, så kallad meddelandefrihet. 29 procent av 707 svarande skulle inte våga tipsa om missförhållanden inom Piteå kommun.
"Jag är rädd att det skulle kunna påverka mitt jobb och lön i framtiden", skriver en person.
Andra skriver att de är rädda för utfrysning, repressalier och till och med uppsägning.
"Jag har fått höra att vi kan förlora jobbet/bli uppsagda! Vi ska bara tala gott om kommunen som arbetsgivare."
"Jag tror att det skulle kunna få tråkiga konsekvenser för mig. Som anställd åt kommunen har man bara skyldigheter, inga rättigheter."
Ett stort antal kommunanställda svarar att de fått höra att de ska vara lojala mot kommunen som arbetsgivare. 22 procent uppger att de fått instruktioner av någon informatör eller chef att inte svara på frågor från media.
"Annars kan det leda till uppsägning. Vi får inte tala illa om vår arbetsgivare då detta ses som att vara "illojal."
"Oavsett lagen väger lojalitetsprincipen tungt i kommunen och konsekvenser blir det av lojalitetsbrott."
"Man får ofta höra att man måste vara lojal mot sin arbetsgivare och prata gott om dom, det nämns bland annat på löne- och medarbetarsamtal. Det lilla lönepåslaget är man rädd att bli utan."
81 procent av 707 svarande i Piteå kommun säger att de inte fått någon information om sina rättigheter till meddelarfrihet. 59 procent vet inte om att det är straffbart att arbetsgivaren efterforskar vem som läckt uppgifter till media.
"Det borde vara obligatorisk information från arbetsgivarhåll angående detta, samt att det ska finnas med i rutinerna vid nyanställning", skriver en svarande.
En annan person ser en tydlig förbättringspotential.
"Det borde finnas en sammanfattning om vad som gäller och som all offentlig verksamhet och myndigheter i Sverige är skyldiga att informera sina anställda om med jämna mellanrum. Ungefär som brandskyddsronden men det kunde ju vara vartannat år."