När jag läser regiondirektör Ulf Bergmans frustrerande utspel i PT att Region Norrbotten använder en femtedel av personalbudgeten till att köpa tjänster från bemanningsföretag, blir min första reaktion, kan det verkligen vara möjligt?
När jag fortsätter att läsa artikeln, förklarar Ulf Bergman att anledningen till att Regionen hyr in personal beror på höga sjukskrivningstal och akuta rekryteringssvårigheter.
Det verkar som att sjukvårdsledningen och våra folkvalda regionpolitiker fullständigt saknar insikt i varför personalen blir sjuka och att alltför få vill ta anställning inom sjukvården. Kan det möjligen bero på att förutsättning för en acceptabel arbetsmiljö och vettiga arbetsvillkor saknas?
Som Piteåbo och norrbottning finns en oro över att sjukvården inte klarar av sina uppgifter. Jag inser att vi ska vara tacksamma över att sjukvårdspersonal från olika delar av landet kommer upp till Norrbotten för att bemanna vår sjukvård.
Jag ifrågasätter även Ulf Bergmans resonemang om att hyrpersonalen belastar Regionens personalbudget med 700 miljoner kronor. Om Regionen på egen hand hade lyckats bemanna de tjänster som man bemannar med hyrpersonal, hade även det inneburit kostnader. Lönekostnader, semesterlöner, sjuklöner, vikariat för vabb, föräldraledighet och annan ledighet, ökad administrativ bemanning för att hantera de arbetsuppgifter och skyldigheter som bemanningsföretagen sköter, etc.
Den merkostnad det innebär att hyra in personal är inte 700 miljoner kronor, merkostnaden ligger enligt Vårdföretagarna på mellan 25 och 30 procent, det vill säga mellan 150 och 210 miljoner kronor. Även det är mycket pengar men det har även ett mervärde. Regionen köper en flexibilitet. Hyrpersonalen tar uppdragen med kort varsel och har inte på långa vägar samma anställningstrygghet som fast personal inom Regionen. Den personal som Regionen hyr in har ofta en specialistfunktion med mångårig erfarenhet av yrket, blir insatta i uppdraget med liten och alltför ofta ingen introduktion. Får ofta arbeta ensam där det normalt bemannas med fler personal. Sammantaget, om jag tolkar det rätt, så verkar vårdföretagen ha en personalpolitik som trots det attraherar sjukvårdspersonal att ta anställning som hyrpersonal.
En rekommendation till regionledningen och våra regionpolitiker är att ta lärdom av hur bemanningsbranschen klarar av att göra det inte ni klarar av. Kan det vara en idé att starta en egen bemanningsverksamhet?