"Företagare vill engagera sig i Piteås utveckling"

"18 juni skriver moderaten Håkan Johansson en insändare om Piteås näringslivsklimat där han anser att majoritetspartierna är att skylla för det han menar är ett dåligt sådant.", skriver Näringslivsrådets ordförande Helena Stenberg (S)

"I undersökningen Insikt som tillfrågar företagare som varit i kontakt med kommunen då det gäller bygglov, miljö- och hälsoskydd och livsmedelskontroll får kommunen bra betyg", skriver Helena Stenberg (S).

"I undersökningen Insikt som tillfrågar företagare som varit i kontakt med kommunen då det gäller bygglov, miljö- och hälsoskydd och livsmedelskontroll får kommunen bra betyg", skriver Helena Stenberg (S).

Foto: Maria Johansson

Insändare2022-06-21 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK:

Sant är att Piteås resultat och ranking i Svenskt näringslivs undersökning är i botten. Sant är också att undersökningen får stor uppmärksamhet och att det inte känns bra att Piteå får så dåligt betyg.

Det Johansson glömmer, medvetet utelämnar eller kanske inte vet – är att väldigt mycket görs för att näringslivet i Piteå ska vara starkt och kunna utvecklas.

Vi har genom åren skapat en mängd arenor för dialog som till exempel frukostmöten, ett Industriråd, möten med fastighetsägare, handlare och olika näringar och branscher. Tjänstepersoner och politiker från kommunen gör regelbundet företagsbesök och vid flera tillfällen har workshops och seminarier anordnats.

2020 beslutade kommunfullmäktige om ett nytt Näringslivsprogram, denna gång utarbetat i samarbete med det lokala näringslivet.

2021 bildades Näringslivsrådet med representanter från kommun och näringsliv vars syfte är att stärka dialogen och tillsammans jobba för ett bra företagsklimat.

20/6 2022 beslutade kommunfullmäktige om ett program för etableringar, vilket varit efterfrågat. Efterfrågat har även efterhandsdebitering av tillsyn varit, vilket nu är genomfört.

Kommunens näringslivsavdelning, samhällsbyggnads- och kommunledningsförvaltning, de kommunala bolagen med flera jobbar dagligen med frågor och skarpa ärenden som rör vårt näringsliv. Kommunen stöttar inkubatorerna Go Business och ABI. Både grundskolan och gymnasieskolan jobbar aktivt med entreprenörskap till exempel för Ung företagsamhet.

Kommunen har en tillväxtpolitisk reserv på 20 miljoner kronor årligen som används för att medfinansiera projekt som utvecklar lokalt och regionalt näringsliv.

Kreditupplysningsföretaget SYNA:s rapport visar att företagen i Piteå är stabila, anställer fler och går bra ekonomiskt. Även företaget Bisnodes undersökning pekar på att Piteås företag har hög tillväxt och god lönsamhet.

Våra lokala företag har de senaste åren utvecklat och utökat sin verksamhet så pass att tillgänglig industrimark är ianspråktagen, så nu pågår arbetet med att möjliggöra fler verksamhetsytor. Intresset för etablering på Haraholmen är stort även om vi inte fått någon större etablering ännu.

Summa summarum så mår företagen i Piteå bra, de som varit i kontakt med kommunen är nöjda och arenorna för dialog utvecklas ständigt. Företagare som engagerar sig i Piteås utveckling – ni gör ett fantastiskt jobb och som jag ser det så är det genom samarbete vi når framgång och får Piteå att växa.