Majoriteten har misslyckats med näringslivsfrågor

Jag deltog i ett dialogmöte mellan kommunens politiker, ett antal företagare samt Svenskt Näringsliv. Även i år blev det en stor besvikelse. Kommunen får dåligt betyg av de företag i Piteå som deltog i enkäten om näringslivsrankingen.

"Näringslivsfrågor är jätteviktiga om vi ska kunna fortsätta utveckla Piteå och hålla en god service till Piteås invånare till en rimlig kommunalskatt.", skriver Håkan Johansson (M).

"Näringslivsfrågor är jätteviktiga om vi ska kunna fortsätta utveckla Piteå och hålla en god service till Piteås invånare till en rimlig kommunalskatt.", skriver Håkan Johansson (M).

Foto: Maria Johansson

Piteå2022-06-17 14:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Upphandlingar, dialog med beslutsfattare samt information till företag fick klart sämst betyg. Precis som tidigare år…fast sämre.

Piteå låg på plats 247 av totalt 290 kommuner under 2021. Resultaten från i år visar tyvärr att den placeringen kommer att bli ännu sämre för 2022. Det är märkligt att de styrande inte tar näringslivsfrågor på större allvar och kommer tillrätta med näringslivsklimatet. Ofta hörs istället bortförklaringar från den politiska majoriteten. Att slentrianmässigt sätta upp ett prioriterat mål verkar ju inte ha gett någon effekt alls. Man måste ju även mena det man säger, vilket socialdemokraterna uppenbarligen inte har gjort.

Av de nio kommuner i Sverige som har bäst ranking, styrs sju av Moderaterna och två av Centerpartiet. Det visar vilka partier som på allvar förstår att grunden till en stark skattefinansierad välfärd är att det finns många välmående företag vilka skapar arbetstillfällen som i sin tur ger ökade skatteintäkter till vår gemensamma välfärd – vård, skola och omsorg.

Näringslivet i Piteå sysselsätter cirka 13 000 personer i dag och står för den största delen av de kommunala skatteintäkterna. Men vi kan inte längre luta oss mot de stora pappersbruken, utan vi måste vara attraktiva som kommun så att fler företag vill etablera sig, utvecklas och stanna i vår kommun.

Sverige har ett lågt nyföretagande jämfört med andra EU-länder. År 2020 hade Sverige ett nyföretagande på 7,3 procent och placerar sig på plats 35 i undersökningen som inkluderar 43 länder. I Sverige ligger Piteå bland de 30 procent sämsta kommunerna när det kommer till antal nystartade företag. Så kan vi inte ha det.

Näringslivsfrågor är jätteviktiga om vi ska kunna fortsätta utveckla Piteå och hålla en god service till Piteås invånare till en rimlig kommunalskatt. Det finns många kommuner som har samma service till invånarna som Piteå, men betydligt lägre skatt. Gemensamt för dessa är att företagandet är mycket större och kommunens egen förvaltning mycket mindre. Varför ska Piteås invånare inte kunna vara lika privilegierade?

Uppenbarligen lyckas inte nuvarande politiska majoritet med detta uppdrag. Moderaterna står redo att tillsammans med likasinnade axla ansvaret senast efter valet.