Frågan handlar i grunden om vi ska samverka eller inte. Vi menar att för att klara de utmaningar som Sveriges alla kommuner står inför så är samverkan mellan kommuner helt nödvändigt. Oppositionen verkar ha en annan uppfattning.
Lite bakgrund. I början av 2015, innan flyktingvågen senare under året, så hade vi fyra boenden för ensamkommande barn (EKB) och totalt 40 platser och 32 anställda (inkluderar anställda i boenden, flyktingmottagning och administration). När inflödet ökade växte organisationen. Som störst var den 2016 då vi hade 125 platser och totalt 110 anställda. Därefter har behoven minskat och organisationen har krympts. Nu genomförs ytterligare minskningar, till 33 platser och 30 anställda. De visar att organisationen har förmågan att anpassa sig till behoven, både uppåt och nedåt. Dessa siffror har redovisats öppet.
.
MED ANLEDNING AV: ”Sorgligt angående Piteås flyktingorganisation”
LÄS ÄVEN: "Piteås flyktingverksamhet bantas"
LÄS ÄVEN: "Kritik mot flyktingorganisation"
.
Nu är organisationen snart alltså mindre än vad vi hade i början av 2015. När en kommun med vår storlek har så få platser så kommer mindre kommuner att ha väldigt låga tal. Några kommer ha så få ensamkommande barn att det är svårt att upprätthålla en väl fungerande organisation. Därför har vi fört fram tanken om att samverka med andra, mindre, näraliggande kommuner.
Oppositionen upprepar orden ”tomma platser” och frågar vad det kommer att kosta. Vårt svar har hela tiden varit att vi inte kommer att hålla platser som står tomma. Vi förväntar oss att organisationen fortsätter anpassa sin storlek efter behoven. Om det finns behov att, utöver de ungdomar som anvisas, samverka runt barn som anvisats till andra kommuner så anpassas organisationens storlek efter detta. Finns inga behov så anordnas inga platser. Vi vet inte hur många barn som kommer att anvisas eller hur många som vi ska samverka kring så flexibilitet är helt nödvändigt, oavsett om vi ska samverka med andra kommuner eller ej.
Slutligen frågan om kostnaden. När ensamkommande barn anvisas till oss ger staten en ersättning för de kostnader som uppkommer. När vi skriver avtal med en kommun om att samverka runt barn som anvisats till en annan kommun så ska ett av villkoren i avtalet vara att vi får full kostnadstäckning. Eftersom vi inte avser hålla några tomma platser så är förslaget alltså kostnadsneutralt. Det handlar därför till syvende och sist om huruvida vi ska erbjuda oss att samverka eller ej. Vi säger ja till samverkan.
Anders Lundkvist (S)
Kommunalråd Piteå kommun
Helena Stenberg (S)
Kommunalråd Piteå kommun