"Är man seriös i skolfrågan måste man se större bild"

Fredrik Malm, utbildningspolitisk talesperson för Liberalerna ger sin syn på ledarskribenten Joanna Abrahamssons krönika om digitalisering av skolan. Han får svar direkt av Abrahamsson.

"Fredrik Malm och jag är nästan precis lika gamla, men hans ingång i frågan om digitalt lärande är som om han hade fyllt 100 år", skriver ledarskribenten Joanna Abrahamsson som svar på Fredrik Malms (L) insändare.

"Fredrik Malm och jag är nästan precis lika gamla, men hans ingång i frågan om digitalt lärande är som om han hade fyllt 100 år", skriver ledarskribenten Joanna Abrahamsson som svar på Fredrik Malms (L) insändare.

Foto: Mats Schagerström/TT

Insändare2024-01-26 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag läser Joanna Abrahamssons ledare är det med lika delar bedrövelse och förundran inför den faktaresistens hon uppvisar. Hon skriver att Liberalernas förslag att bromsa den ogenomtänkta användningen av skärmar för små barn är populism. Vidare menar hon att forskning visar att barn enklare lär sig matematik på en skärm. Det är exakt den här typen av villfarelser som skapat dagens kunskapskollaps. 

Det kanske finns enskilda studier som ger Abrahamsson rätt, men är man seriös i skolfrågan måste man orka ta ett större grepp. Den samlade vetenskapen visar nämligen att barn och unga bäst utvecklar grundläggande färdigheter som relationella förmågor, uppmärksamhet och koncentration samt förmåga att läsa, skriva och räkna genom analoga aktiviteter i analoga miljöer. Dessutom finns en koppling mellan ungas psykiska ohälsa och deras användande av digitala medier. 

Det är ett intellektuellt haveri att denna fakta inte nått fram till Socialdemokratiska ledarskribenter, som gång på gång kallar Liberalernas bokvurm för reaktionär. För alla föräldrar, lärare och väljare som vill se fler böcker och färre skärmar, både i hem och skola, är Liberalerna rätt parti i nästa val. 

Fredrik Malm (L), utbildningspolitisk talesperson

Svar direkt:

Jag gläder mig åt att Liberalerna vill se fler böcker i skolan. Det vill jag också. Men de behöver verkligen inte vara i pappersform. E-böcker på platta eller ljudböcker är precis lika bra. Att det ens blir en debatt om den här saken blir rätt fånigt för generationer födda på 2000-talet. För dem är det helt naturligt med det individanpassade lärande som så lätt går att få digitalt.

 Fredrik Malm och jag är nästan precis lika gamla, men hans ingång i frågan om digitalt lärande är som om han hade fyllt 100 år.

 Däremot är det bra att Malm lyfter problemet med ungas psykiska ohälsa. Pressen och utseendehetsen, särskilt för unga tjejer, på sociala medier måste få ett stopp. Det håller jag helt med om. Där borde alla partier ta ett gemensamt krafttag och kräva ansvar från plattformsägarna. Men det är inte själva skärmen som mobbar andra. Lika lite som det var videobandspelaren som uppmanade till våld på 1980-talet.

Huruvida Liberalerna är rätt parti i nästa val, ja det märker vi rätt snart. 9 juni är risken stor att väljarna sviker L. Mycket pekar på att de åker ur EU-parlamentet. Samarbetet med SD kommer med ett pris. Fredrik Malm kallar sig själv socialliberal. Det kan inte vara lätt då att tillhöra det minsta partiet i en konstellation där största partiet har nazistiska rötter.