Replik:
Replik på insändaren "Det handlar om brist på attraktiva arbetsgivare" av signaturen "Anställd som röstade blått".
Du anser att man bör ställa frågorna: ”Hur kommer det sig att inte fler vill jobba för kommunen och Varför väljer människor privata aktörer eller byter bransch”?
Själv tror jag att du ger exempel på medel för att nå målet. I all ödmjukhet tror jag att du egentligen söker målet, att få ett annat ledarskap i ditt arbete. Ett ledarskap, som får dej som personal att trivas, känna dej uppskattad och som engagerar dej i förbättringsarbetet för verksamheten. Du skriver att du aldrig fått gehör för dina idéer, ett gott ledarskap uppmuntrar personal att delta i förbättringsarbetet.
Jag uppfattar att du jobbar inom äldreomsorgen.
Det finns gott om exempel på kommuner i Sverige som tillämpar ett verksamhetsnära och tillits baserat ledarskap. Det finns rapporter som även intervjuat några av de framgångsrika.
De vill att deras kommuner ska vare en arbetsplats där medarbetarna är betydelsefulla och har tankar och kunskaper och får bidra. Personalen trivs vilket gör att personalomsättningen är låg. Det ger ökad trivsel och arbetsglädje och en effektivare användning av resurserna.
Kan också vara viktigt att tillägga att dessa kommuner som tillämpar sådant ledarskap även har trygga äldre och en kostnadsbild som är längre än jämförbara kommuner.
Eftersom du relaterar till fördelar med privat arbetsgivare vill jag citera Leif Östling som varit ”sommarvärd” i P1 på SR. Han var tidigare VD för Scania och berättade om hur de med råd och hjälp av Toyota i USA förändrade sitt ledarskap på företaget när han tillträdde. ”När alla blev sedda och fick synas som individer såg vi vilken kraft som utlöstes. Kreativiteten flödade när det gällde att lösa problem och effektiviteten och kvaliteten ökade dramatiskt”. Kan dessutom nämnas att Scania förbättrade sin produktivitet med 3 gånger på 6 år efter ledarskapsförändringen, ingen kvick fix alltså. Detta är väl ännu ett exempel på en skarp kontrast till din upplevelse, som du relaterar till i din insändare, över hur dina förslag mottogs.
Många anser att dåligt ledarskap finns både inom offentlig och privat verksamhet, dock finns troligen en större drivkraft att förbättra det inom den privata sektorn eftersom gott ledarskap förbättrar lönsamheten.
Även om det inte är någon ”snabb åtgärd” är det ändå helt fritt för varje kommun att med råd och hjälp kopiera framgångsrika ledarskap, man behöver bara bestämma sig för att börja.
Svårigheten är väl att det måste börja i toppen.
Vi kan väl båda två vara överens om att över tid har både Piteå och Älvsbyn har en ganska stor potential till att göra förbättringar, även om det finns enstaka ljusglimtar.