– Vi uppmanar alla över 50 år att ta ett PSA-prov. Det är ett litet blodprov, så det är ingen fara. Men många är rädda för det här och skäms för att de fått prostatacancer, vilket jag inte kan förstå. Men det är väl för att det handlar om de "nedre regionerna", säger Lennart Roslin, Bergsviken, som själv är öppen om sin sjukdom och tycker det är viktigt att våga prata.
Varje dag får 27 svenska män beskedet att de har prostatacancer.
Lennart, känd som Piteås egen jultomte, fick själv ett omtumlande besked för sju år sedan och håller i dag cancern i schack med hjälp av kvinnliga hormoner.
– Många vet inte hur det fungerar, men man har egentligen inga problem när man får prostatacancer, mer än att man kanske måste upp flera gångar på toaletten under natten. Att jag var drabbad upptäcktes på en vanlig hälsoundersökning, man ville känna på prostatan och kände att något var fel, säger han.
När Mustaschkampen kom till Stora Coop i Piteå under fredagen var han en av dem som var på plats för att informera, värva medlemmar, sälja produkter och samla in pengar till cancerforskningen.
– Det var riktigt dåligt väder, men ändå ganska bra med folk och vi fick in en hel del nya medlemmar, så det var lyckat, säger Lennart Roslin.
Han är engagerad inom Prostatacancergruppen Pitepalten som ses för "snackcafé" första onsdagen varje månad.
– Vi brukar vara tio-elva män på varje möte, så det är rätt bra uppslutning. En del kan ha stora problem och behöver hjälp med att komma vidare, då hjälper vi till och stöttar.
Han berättar att man i dag är en undergrupp till Prostatacancerföreningen Norrsken i Luleå, men målet är att bli fler och kunna bilda en egen förening så småningom.
Mustaschkampen, representerad av eldsjälen Håkan Florin, ledamot i Prostatacancerförbundets styrelse och ordförande i Prostatacancerföreningen Värmland, är nu ute på en turné runt om i landet. Man kommer att besöka över 40 olika orter de närmaste månaderna, totalt en resa på 600 mil.
Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom. Varje år upptäcks cirka 10 000 män med prostatacancer – så i år är man på jakt efter 10 000 män.
Under tre år har man samlat in tre miljoner kronor till Prostatacancerfonden som delar ut pengar till prostatacancerforskningen.