Lennart vill öppna upp samtalet om vanligaste cancern

Cancerbeskedet var chockartat. Sex år senare är frågor kring prostatacancer en del av vardagen för Lennart Roslin, för många känd som Piteås egen jultomte. Han pratar öppet om erfarenheterna och vill bryta ett tabu han upplever kring sjukdomen och sexualitet.

Lennart Roslin, känd och uppskattad som Piteås egen tomte, bland annat på skyltsöndag, vill hjälpa andra och informera om prostatacancer. "Vi karlar pratar inte om det. Det är tabu. Tyvärr. Men jag gör det gärna", säger han.

Lennart Roslin, känd och uppskattad som Piteås egen tomte, bland annat på skyltsöndag, vill hjälpa andra och informera om prostatacancer. "Vi karlar pratar inte om det. Det är tabu. Tyvärr. Men jag gör det gärna", säger han.

Foto: Anders Sandlund

Piteå2021-11-19 20:00

Cancern upptäcktes vid en årlig hälsokontroll 2015. Att han vaknade kissnödig flera gånger på nätterna var ingenting han kopplat till cancer. Ett vävnadsprov hos urologen påvisade sjukdomen.

– Läkaren kallade in mig när provsvaret kommit. ”Lennart, du har cancer”, sa han. Det var som att öppna en lucka i golvet och falla, berättar Lennart Roslin.

Läkaren berättade att han hade små mängder långsamt växande cancer och att han inte skulle dö av den. Orden lugnade Lennart Roslin som snart var i behandling. Det blev 39 strålningar under åtta veckor i Umeå.

Han minns de många resorna med komfortbussen, den kreativa terapin (”Bergsvikens svar på Steve McQueen” står det på en t-shirt han gjort) och det fina umgänget med andra män som var där i samma ärende.

undefined
Prostatacancern har väckt ett stort engagemang hos Lennart Roslin. Han är med i Prostatacancergruppen Pitepalten och har haft många förtroliga samtal med drabbade som sökt upp honom.

Strålningen sänkte det så kallade PSA-värdet kraftigt, men den hade inte verkat till hundra procent. Cancern grodde på nytt.

– Vi brukar säga att prostatacancern är en lurig liten jävel.

Prostatan gick inte att stråla mer. Operation kändes inte som ett alternativ på grund av risken för många biverkningar. 

I dag hålls cancern i schack av hormonbehandling. PSA-värdet är knappt mätbart.

– De lägger in en kapsel i magen var tredje månad, resten av mitt liv.

– När urologläkaren i Sunderbyn berättade att jag skulle bli ”kemiskt kastrerad” sa jag att ”är man 75 år är man ju inte som en 30-årig hingst längre”.

undefined
"Läkaren kallade in mig när provsvaret kommit. ”Lennart, du har cancer”, sa han. Det var som att öppna en lucka i golvet och falla", berättar han om när beskedet kom.

Lennart Roslin har lätt för att prata om sjukdomen. Genom Prostataföreningen Norrsken och Studieförbundet Vuxenskolan är han med i ett ”snack-kafé” i studiecirkelform.

– Det har hänt att vi fått besök av någon som nyligen fått cancerbesked. Det är som en chock för den drabbade.

Han mår bra och vill ge hopp åt drabbade. Varje år i november anordnas kampanjen Mustaschkampen av Prostatacancerförbundet. Lennart Roslin hoppas hinna ut på stan för att informera och sälja kampanjens pins till förmån för forskningen. Engagemanget är viktigt för honom.

– Jag har sett många som varit drabbade och som det gått åt helsicke för, för att de inte fått hjälp i tid. Kan jag hjälpa någon med information gör jag det gärna.

Han fortsätter:

– Jag är bara en vanlig drabbad, men jag kan förklara vad jag varit med om, att det inte gör ont att ligga i en strålningsmaskin och att det tar ungefär två minuter.

undefined
Mustaschkampen är Prostatacancerförbundets kampanj som blandar humor med allvar för att bidra till forskning, utveckling och bättre vård, och samtidigt sprida kunskap om Sveriges vanligaste cancersjukdom.

I väntan på mer forskning ser Lennart Roslin upplysning som en bra metod för att sprida kunskap och få fler att söka hjälp i tid, men också för att folk ska prata mer och bryta ett tabu han upplever fortfarande finns.

– Det här med prostatacancer och sexualitet är tabu för oss män. Det är eljest med kvinnor som får bröstcancer, de kan prata om det.

Är det kopplat till snoppfunktion?

– Det tror jag. 

Lennart Roslin berättar om en prostatagrupp på Facebook där oroade undrar hur det ska gå med ”driften”.

– Men är det viktigast? Det viktigaste är väl att få leva?

Han märker att allt fler kommer till möten för att fråga eller dela med sig, vilket han ser som positivt.

undefined
Lennart Roslin.

Över 10 000 män drabbas årligen. Lennart Roslin vill se nationell screening för att upptäcka prostatacancer i tid.

– Jag tycker att alla män över 50 år ska ha rätt till screening.

Ser du det komma i en framtid?

– Jag hoppas det. Jag hoppas att det ska bli lika obligatoriskt som mammografi.

Prostatacancer

Sveriges vanligaste cancerform. 

Drabbar framför allt äldre män. Cirka hälften är över 70 år och ett fåtal är under 40 år vid diagnos. 

Varje år upptäcks mer än 10 000 nya fall av prostatacancer.

Den vanligaste orsaken till att en man i Sverige får diagnosen prostatacancer är inte symtom, utan utredning av förhöjda värden av blodprovet PSA, prostataspecifikt antigen.

Det finns flera behandlingsmetoder mot prostatacancer. Vilken behandling som blir aktuell beror på flera faktorer.

Källa: Cancerfonden 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!