Oppositionspartier upprörs över att jag i min debattreplik (publicerad 11/4) skriver att det inte duger att bara gnälla och skälla. Jag tycker verkligen så men ska försöka nyansera bilden en aning.
Demokrati betyder folkstyre och det är väljarna som bestämmer vilket inflytande varje parti ska ha i kommunfullmäktige. Utifrån valresultatet så formas sedan förhoppningsvis en majoritet som får ansvaret att leda kommunen i både det vardagliga och det strategiska arbetet. I Piteå tappade socialdemokraterna den egna majoriteten vid förra valet och då formades en majoritet bestående av socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet.
ALLA TURER I DEBATTEN:
Allians för Piteå (M) (KD) (L) (C): "Ledarskapet i Piteå måste förändras!" 7/4
Helena Stenberg (S): "Man kan inte bara gnälla och skälla" 11/4
Anders Nordin (SLP): "Seriöst gnäll och skäll" 13/4
Allians för Piteå (M) (KD) (L) (C): "Apropå ledarskapet i Piteå kommun" 13/4
Brith Fäldt (V): "Det krävs mer än kaxiga åsikter" 27/4
Anders Nordin skriver att till exempel att Skol- och landsbygdspartiet är utestängda från kommunstyrelse och ett flertal andra nämnder. Jag vill påpeka att platser i styrelser och nämnder fördelas efter valresultat och efter eventuella samverkansuppgörelser. Det är inte att utestänga utan att respektera valresultatet.
Det stämmer att majoriteten har ett informationsövertag och äger möjligheten att lyfta ärenden. Oppositionens verktyg är i kommunfullmäktige motioner, interpellationer och frågor. I Piteå har vi också valt att skapa arenor för informationsutbyte där ett exempel är våra gruppledarträffar där samtliga partier i kommunfullmäktige träffas och lyfter frågor som behöver diskuteras. Inför budgetarbetet kallas gruppledarna till en budgetinformation och varje år hålls en årsstämmodag där de kommunala bolagen informerar om sin verksamhet. Från och med i år har vi även en bokslutsdag där nämnderna går igenom det gångna årets verksamhet och uppdrag. Till årsstämmodagen och bokslutsdagen inbjuds alla fullmäktigeledamöter. Vid samtliga tillfällen finns tid för frågor och diskussion. Att som fullmäktigeledamot kunna inhämta information från förvaltningarna är förstås självklart.
Utifrån den information som tillhandahålls eller som ledamöterna och partierna själva skaffar sig så finns alla möjligheter att formulera egna förslag till åtgärder, prioriteringar och förändringar. Och visst görs det, det märks väl inte minst på den debattvilja som finns i kommunfullmäktige i Piteå.
Men i de borgerliga partiernas debattartikel och i deras svar på min artikel kan jag inte skönja några förslag eller lösningar på de utmaningar som nämns. Bara att det som majoritetspartierna gör inte är bra.
Jag välkomnar en konstruktiv debatt om hur vi på bästa sätt ska utveckla vår fina kommun och jag hoppas att vi kan föra debatten i en ton som kan vara både tydlig och respektfull. Det tror jag piteborna förväntar sig av oss.