Vadå EU? Så funkar det!

EU-parlamentet i Bryssel kan kännas långt bort, men många av besluten som fattas där påverkar vårt liv hemma i Piteå. UNG ger en snabblektion i vad EU är och hur de arbetar.

10 maj 2019 07:00

59 procent av svenskarna visste i början av april inte om det stundande EU-valet, enligt en undersökning gjord av Novus. Lika stor del, 59 procent, av Sveriges ungdomar känner sig oinformerade inför valet. Och visst kan det vara mycket att hålla reda på, så vi tar det från början.

EU grundades efter andra världskriget för att skapa fred mellan de europeiska länderna genom att samarbeta ekonomiskt och politiskt. EU består (väldigt kortfattat) av Europakommissionen som lägger fram förslag, och Europaparlamentet och ministerrådet som tillsammans bearbetar förslagen och beslutar i frågan.

Den 26 maj är det dags att lägga sin röst i EU-valet. Det är val till europeiska parlamentet vart femte år och då bestäms vilka personer som ska fylla platserna i parlamentet och mandatfördelningen, alltså hur stor procentandel, som varje partigrupp får. EU består av åtta partigrupper som samlar de nationella partierna beroende på ideologi och hur de ställer sig i olika frågor, Liberalerna och Centerpartiet tillhör exempelvis samma partigrupp. Tidigare har parlamentet utgjorts av 751 ledamöter, men när Storbritannien nu lämnar EU kommer antalet sjunka till 705. Av dessa kommer 21 stycken vara svenskar.

I EU är bestäms om allt från handelsavtal och den europeiska handelsmarknaden till frågor som rör asyl, jordbruk, konsumentskydd och miljö. 60 procent av alla kommunala beslut som fattas har påverkats av EU. Kanske är Bryssel inte så långt bort som vi tror.

Från förslag till lag

Europakommissionen föreslår en lag. Det skickas till alla EU-länder.

Sveriges regering diskuterar med aktuellt riksdagsutskott.

EU-kommissionen förhandlar, så även parlamentet. De kan t.ex. föreslå ändringar i lagtexten.

Ministerrådet och parlamentet beslutar.

Sverige inför lagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linnea Lundström