Unga forskare bryter ny mark

På torsdagen avgjordes semifinalen i tävlingen Unga forskare i Luleå. Tomas Lidström och Hannes Forslund är två av de tävlande, som tillsammans deltog med sitt projekt om jonmotorer.

28 februari 2019 17:00

I ett stökigt rum på Strömbackaskolan står en bänk med svårplacerbara föremål. Sugrör, aluminiumfolie och en träkonstruktion med kopparrör och spikar utgör några av dem, och vid första anblick är det kanske svårt att tro att de har att göra med avancerad fysik. Men det har de, och i själva verket är de jonmotorer byggda av Tomas Lidström och Hannes Forslund. De går tredje året på naturprogrammet och det som från början var deras gymnasiearbete blev sedan deras bidrag i tävlingen Unga forskare.

– Vi hade ingen tanke på att vara med i tävlingen från början, det var vår fysiklärare som tipsade om att anmäla oss så vi skickade in vår rapport och den blev antagen, berättar Tomas Lidström.

Deras egenbyggda jonmotorer bygger på det asymmetriska elektriska fält som bildas när den positiva och negativa polen är olika stora.

– Man kan säga att det elektriska fältet blir konformat. Spetsen på konen blir den starkaste delen av fältet och därför bildas joner. När de accelereras av det elektriska fältet bildas en luftström som kan få föremål att lyfta, förklarar Tomas Lidström.

Har man någonsin hört talas om jonmotorer förknippar man det kanske snarare med NASA än någonting annat, eftersom deras raketer drivs av just jonmotorer. Men de bygger på en annan princip ämnad för rymdens vakuum snarare än jordens syre. I Tomas och Hannes motorer är det just luften som är bränslet och som får deras konstruktioner att lyfta.

Fysikläraren Robert Norman har handlett killarna i projektet:

– De har tagit arbetet långt och de utforskar fenomen som ligger långt bortom gymnasienivån för fysik, berättar han.

– Det finns knappt någon forskning på det vi gör över huvud taget. Så det har varit svårt att hitta källor, vi har fått utgå från det som finns och tänka själva, säger Hannes Forslund.

– Jämför man det vi gjort med kvalificerad forskning har vi ju inte lagt ned speciellt mycket tid alls, vi börjar nog närma oss 90 timmar, men vi har hunnit med mycket. Vi har påvisat fenomen som ingen kan förklara ännu. Man kan ju låtsas ligga i framkant i alla fall, skämtar Tomas Lidström.

På torsdagen var det alltså dags för semifinal i Unga forskare, där Tomas och Hannes fick presentera sitt arbete för juryn. Tyvärr gick det inte hela vägen, men det var två nöjda killar som åkte därifrån.

– Vi tycker presentationen gick bra och hela projektet har gått väldigt bra i övrigt, så vi känner oss nöjda!

Se Youtube-klippet som Tomas och Hannes gjort där de filmat sina försök med olika jonmotorer:

 

Unga forskare

Utställningen Unga forskare är Sveriges största vetenskapsmässa för gymnasieungdomar med projekt inom natur, teknik och matematik.

Anmälningarna sker digitalt där man skickar in sina projekt. De som blir uttagna kommer till semifinal, som sker i 8 olika städer.

I Luleå tävlar 16 olika projekt. Fyra går vidare till finalen i Stockholm.

I finalen tävlar man om priser och stipendier till ett värde av 500 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linnea Lundström

Ämnen du kan följa