Så lyckas du i skolan: "Det behöver inte alltid vara perfekt"

Maja Michaelson går sista året på samhällsprogrammet på gymnasiet. Under sin skoltid har hon hittat metoder som lett till högsta betyg i nästan allt hon gör.

12 april 2019 06:00

– Mitt bästa tips är att verkligen lyssna på vad lärarna säger under genomgångar och anteckna mycket. Det är mycket lättare än att försöka komma ihåg vad de har sagt i efterhand. Anteckna även gärna saker som inte står på lärarens Powerpoint. Om det är svårt att hänga med är det bara att säga till.

Maja tycker att allmänt prata med sina lärare och fråga mycket är en bra metod för att få veta hur man ska gå tillväga för att nå sina mål i skolan.

– Fråga om råd utifrån vilka betyg du vill nå. Det är ju lärarens jobb att hjälpa dig som elev, så fråga alltid om det är något du inte förstår, säger hon.

Hon berättar också att hon lärt sig att sluta skjuta upp skolarbetet.

– Du måste ändå göra det, så då kan du lika gärna göra bort det på lektionstid. Det är så värt det för oftast blir det mer stressigt om man måste göra det på fritiden.

Att ha höga mål i skolan kräver att man jobbar hårt, och vissa perioder är stressigare än andra, vilket kan vara svårt att hantera.

– När det är perioder då det är mycket försöker jag tänka på att det kommer bli lättare sen, man får försöka hålla ut. Oftast går det att skjuta upp uppgifter lite om man känner att man verkligen inte hinner.

Hon betonar även att man inte behöver överarbeta uppgifter för att de ska bli bra.

– Det är okej att uppgifter inte blir perfekta varje gång, de behöver nästan aldrig bli det. Man orkar inte heller göra allt perfekt hela tiden. Gör ditt bästa och försök var nöjd med det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Lindmark

Ämnen du kan följa