På jakt efter bästa sushin

Riskuddar i perfekt tuggstorlek, vackert komponerade med färska råvaror av olika slag och balanserad smaksättning – sushi är en fröjd för både tunga och Instagramflöde. Men är det möjligt att finna det där lilla extra även här i Piteå?

”Otraditionella smaker förhöjer upplevelsen”

11 maj 2017 20:38

För bara något år sedan var Sushi och te ensam som dedikerad sushirestaurang på Piteås sushikarta. Under de senaste två åren har stadens sushiutbud fördubblats i och med tillkomsten av Odod och Sushibar. Ett sushialternativ har även växt fram på Thaigarden. Men vart bör Piteborna söka sig när smaklökarna börjar sukta efter sushismakerna?

UNG-redaktionen beslöt sig för att undersöka saken och begav sig under förra veckan på en upptäcktsfärd genom Piteås ännu ganska småskaliga sushidjungel.

.

I syfte att göra en så noggrann jämförelse som möjligt baseras testet på sushivarianter av samma karaktär. Eftersom enbart de enklare varianterna finns i samtliga restaurangers sortiment, föll lotten på två naturella lax, två avokado, två makirullar och två vegetariska makirullar från varje restaurang.

För att lättare kunna bedöma sushismakerna, tog vi även beslutet att helt avstå från soja under testet. Vi har i vår betygsättning tagit hänsyn till smak och konsistens på sushibiten i helhet likväl som dess enskilda beståndsdelar. Utseendet på bitarna, upplägget och kvalitén på tillbehören har också påverkat bedömningen. En stor del i betyget är även hur väl sushin lever upp till sitt pris.

Elin Larsgren

TESTET

"Otraditionella smaker förhöjer upplevelsen"

Sushibar

Pris: 87 kronor

Betyg: 5 av 5

Väldigt smakrik sushi till ett oerhört bra pris i förhållande till konkurrenter. Stället har gått utanför boxen med möjligheten till otraditionella smaker som västerbottensost. Laxen var nog lika tillfredställande för smaklökarna som för ögat. Till skillnad från andra ställen påminner sushibars koncept mer om en snabbmatsrestaurang, men detta har inte sänkt kvalitén på maten.

Testpatrullens kommentarer: ”Både välsmakande lax och avokado”. ”Gott välbalanserat ris”. ”Intressant med västerbottensost i den vegetariska rullen”. ”Vackra bitar och snyggt upplägg”. ”Uppskattat koncept för att hämta med drive in”.

 


 

”Väldigt smakfullt ris som lyfter sushin”

Sushi & Te

Pris: 119 kronor

Betyg: 4 av 5

Helt klart ett bra val. Välsmakande sushi med ett väldigt smakrikt ris, som lyfter sushin i sin helhet. Laxen levererade dock inte i samma klass och testpanelen kände inte riktigt någon ”wow-faktor”. Denna kombination av bitar var ganska dyr i förhållande till samma kombination från andra ställen. Sushi och te är billigare om man följer kockens rekommendationer.

Testpatrullens kommentarer: ”Lagom mogen avokado”. ”Bäst smak på riset, väldigt fräscht”. ”Okej lax men kändes inte som något speciellt. Nästan lite sur. Men det kanske är en smakfråga?”. ”Väldigt varierande storlek på bitarna, jätteliten maki i förhållande till de andra bitarna”. ”Det var snyggt upplagt”. ”En god variation av välsmakande tillbehör”. ”Dyr”.


 

”Duger, men saknar det lilla extra”

Odod

Pris: 119 kronor

Betyg: 3 av 5

Helt klart duglig sushi, men om man är ute efter en smakupplevelse så levererade inte riktigt Odod iallafall denna gång. Särskilt inte med tanke på priset. Laxen var bra sett till både konsistens och smak, men det övervägde inte bristen på intressanta smaker och de ogenomtänkta proportionerna.

Testpatrullens kommentarer: ”Ganska god lax med bra konsistens och helt okej avokado”. ”Lite ris i förhållande till lax/avokado”. ”Okej ris, dock ganska smaklös i jämförelse med andra och aningen för söt. Det kanske behövs soja för att det smaka i detta sammanhang”. ”Lite tråkigt val av fyllning i den vegetariska rullen, isbergssallad paprika avokado och gurka?” ”Ganska bra utseende dock inget utöver det vanliga”. ”Dyr”.


 

”Ganska lite smak för mycket pengar”

Thai garden

Pris: 100 kronor

Betyg: 2 av 5

Med tanke på att thaigarden inte specialiserar sig på sushi kanske inte förväntningarna kan vara lite höga. Det kan helt klart klassas som sushi men råvarorna var lite halvdana och vi saknar definitivt något. Det rör sig om lite smak för mycket pengar. Det kan dock vara en trevlig möjlighet att alternativet sushi finns, ifall vännerna är sugna på thaimat.

Testpatrullens kommentarer: ”Ganska smaklös lax men bra konsistens”. ”Lite för hård avocado”. ”Lite hårt och segt ris, dock väldigt klibbigt”. ”Ganska smaklöst ris och alldeles för sött i förhållande till sälta och syrlighet”. ”Soja är nästan nödvändigt för att denna sushi ska vara god”. ”Gott med tofu i den vegetariska biten”. ”Ganska tråkiga tillbehör, ingen sjögrässallad och slarvigt upplagt wasabi med konstig färg”. ”Varför är ingefäran rosa?


 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!