Teatergruppen har jobbat med föreställningen i drygt ett år och det är deras största produktion hittills. Den kommer ske i två akter med fikapaus, och förutom skådespel och repliker har de också skrivit egen musik som kommer framföras under föreställningen.

– Pjäsen utspelar sig på Pensionat Sundet i Piteå år 1925, säger Emil Öhman, en av huvudrollsinnehavarna.

Hugo Viklund fyller i och berättar att alla karaktärer som befinner sig på pensionatet bär på olika hemligheter av något slag, som sedan leder till en hel rad missförstånd. Det främsta budskapet i pjäsen handlar om kärlek, men Hugo Nordström betonar att det också finns ett stort element av nostalgi.

Artikelbild

| Sebastian Karlsson spelar Pelle Holm, Linn Öhman spelar Siri Kvist och Matilda Markström gör rollen som Hugo Rosenstråle.

– Det handlar mycket om hur det var förr, samtidigt som den driver lite med hur Piteå var då, säger han, och tror att föreställningen kommer bjuda på mycket skratt till Piteåpubliken.

Något som också utmärker teatern är nya könsroller – nästan alla manliga roller spelas av tjejer och vice versa. Mathilda Markström berättar att det är något som teatergruppen provat på flera gånger.

– Det alltid väldigt roligt att spela roller man inte är van vid, det blir som en helt annan grej, säger hon och menar att det gör att man kan ta ut svängarna på ett annat sätt än om man gestaltar någon som liknar en själv.

– Man får mer distans från sig själv vilket också hjälper, berättar Hugo Viklund.

Artikelbild

| Viktor Lundkvist i ett showigt dansnummer.

Det märks att skådespelarna är förväntansfulla inför föreställningen som är deras största produktion hittills.

– Vi har aldrig gjort något såhär långt, med så mycket repliker och låtar förut. Sedan är det också för en mer vuxen publik, tidigare har vi gjort mycket för mindre barn och förskolor. Det är väldigt stort för alla, säger Mathilda Markström.

Artikelbild

| Hugo Viklund och Hugo Nordström spelar systrarna Wass. "De pekar ut andras synder men bär på en hemlighet".

– Man känner ju också lite press, flikar Linn Öhman in. Man vill inte glömma bort en replik…

De andra betonar dock att om någon skulle komma av sig så skulle hen bli uppbackad av de andra på scenen.

Artikelbild

| Emil Öhman är en av huvudrollsinnehavarna. Han spelar Beda Blom som driver pensionatet.

– Det är det som är med teater, det består typ till 50 procent av teamwork, säger Emil Öhman och får medhåll av sina kamrater.

Alla är eniga om att fler unga borde prova på teater.

Artikelbild

| Hilda Sjöberg, Louise Lundmark, Matilda Markström, Mollie Aldrin, Vendela Lundmark, Linn Öhman och Emil Öhman.

– Det ger så mycket till det vanliga livet. Innan jag började teater hade jag mycket ångest för att prata inför klassen, säger Linn Öhman och berättar att teatern har gett henne verktyg som är viktiga för resten av livet.

De andra håller med.

Artikelbild

| Matilda Markström som Hugo Rosenstråle.

– Det ger en mod, både att stå på scen men också i vardagen, menar Hugo Nordström.