Nu får rökare tänka efter en gång till

Det nya rökförbudet har minst sagt orsakat debatt de senaste veckorna. Elin Eriksson jobbar i restaurangbranschen och uppmanar rökare till eftertanke.

12 juli 2019 06:00

För någon dag sedan läste jag en kommentar i den lokala stadsgruppen på Facebook om en person som framförde sin åsikt om det nya rökförbudet. Han menade att det var förfärligt att nattklubbar och restauranger hänvisade honom bort från krogens markgränser om han skulle röka och att han, till råga på allt, var tvungen att betala in sig till nattklubben igen efter att han gått ut och rökt en cigarett. ”Skandal!”, enligt honom själv och jag har hört många som instämmer med hans uttalande.

Det nya rökförbudet är något som blivit otroligt omdiskuterat och det finns egentligen inte särskilt mycket stoff att lägga till i de tusentals debatter som flitigt spridits över alla sociala medier. Trots att det är ett så aktuellt ämne har många ändå inte koll på vad som faktiskt gäller och det har på mindre än två veckor skett otaliga lagöverträdelser. För att minska dessa lagbrott och underlätta för framtida besök inom krogmiljöer kommer här en kort genomgång om vad den nya lagen innebär och hur du som rökare bör agera i fortsättningen:

Det första man bör veta är att servicepersonalen i entréer till nattklubbar och liknande ställen inte är personer som vill dig något illa. Om de informerar dig om att du måste betala inträde igen efter att du rökt betyder de inte att de vill sabotera för eller diskriminera dig. Personalen förstår gästernas önskemål men i vissa fall är det andra faktorer som avgör varför en person inte kan få sin vilja uppfylld. I detta fallet är det först och främst väldigt svårt för entrépersonal att urskilja rökarna från de nya besökarna. Som lösning på detta har vissa nattklubbar infört en stämpel som fås vid utgång.

Denna lösning är dock inte helt genomtänkt då det enligt lag ligger på krogarnas och nattklubbarnas ansvar att kontrollera varje individs alkoholintag när de är ute och festar samt att se till att narkotika inte förekommer i deras lokaler. Dessa krav blir betydligt svårare att uppfylla om gästerna som besöker stället närsomhelst kan smita hem och inta preparat eller dricka mer alkohol.

Med detta i baktanken bör du kanske, nästa gång du går ut, tänka igenom ditt beslut om att tjata på de anställda om att få en stämpel samt inse att de inte är personalen som skapar lagarna. Både servicen och ordningsvakterna hanterar nog många konflikter varje dag. Bespara dem din cigarettönskan.

Elin Eriksson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Eriksson