Minifestival där icke-män får ta plats

På fredag den 29:e mars håller Lovisa Arffman mini-festivalen ”Girls to the front”, en helkväll med musikaliska akter endast bestående av icke-män från Norrbotten.

22 mars 2019 14:46

Konserten är huvuddelen av Lovisas gymnasiearbete och något hon velat göra länge.

– Jag har haft det som tanke väldigt länge att jag skulle vilja göra det som mitt gymnasiearbete, jag har tänkt sen jag gick på högstadiet att det skulle vara en kul grej, berättar hon.

Att kvinnor är underrepresenterade i musikbranschen råder det inga tvivel om. Enligt 2017 års statistik från branschorganisationen Musiksverige är endast tre av tio styrelsepositioner upptagna av kvinnor. Få är dessutom de kvinnor som når ekonomisk vinning genom musiken, enligt jämställdhetssatsningen Equalizer project. Konserten ”Girls to the front” är Lovisa Arffmans sätt att skapa en motvikt till ojämställdheten.

Hon har själv varit involverad i musikvärlden sedan länge och upplever att kvinnor och icke-män ofta hamnar i skymundan när det kommer till olika musiksammanhang. Detta var just en drivkrafterna och syftet bakom konserten.

– Jag själv spelar i ett band med bara tjejer och har jag alltid reagerat på att vi oftast är de enda tjejerna och oftast yngst, men det finns ju såklart fler, så det känns kul att kunna samla alla på ett ställe och verkligen lyfta dem.

Minifestivalen hålls under en kväll med start klockan 19:00. Totalt kommer det vara fyra akter som uppträder; dansare från Beats Dansstudio och punkbanden Frizon, Hondjävul och Cartoon Girlfriend, i vilket det sistnämnda Lovisa Arffman själv medverkar. Hennes erfarenheter i bandet har fått henne att se både positiva och negativa sidor av musikvärlden.

– Vi har fått uppleva både det positiva och det negativa, förmodligen har vi glidit lite på att vi har stuckit ut just eftersom vi är tjejer. Men vi har ju blivit stämplade som ’tjejbandet’, och fått många kommentarer som ’oj, det var riv i de här småtjejerna’, på ett lite nedlåtande sätt. Många utgår från att vi inte förstår hur instrumenten och förstärkarna fungerar. Om vi hade varit killar hade de nog tänkt mer att vi hade kunnat fixa det själva, berättar hon.

Lovisa har höga förväntningar på kvällen och tror att konserten kommer bli lyckad.

– Jag har tänkt att man kommer dit och jag hoppas att det ska vara hyfsat avslappnad stämning och tid mellan akterna så man kan umgås och prata, förhoppningsvis är det folk som dansar, säger hon.

Responsen från omgivningen på evenemanget har också varit bra, och det är många som varit nyfikna.

– De flesta jag har pratat med har varit positiva och tyckt att det är en väldigt kul idé! De som ska spela har också tyckt att det är ett roligt koncept. Det enda jag har fått höra är typ ’får killar komma och kolla?’ och ja, det får ni, ni får bara inte spela, haha.

Girls to the front

Minifestivalen Girls to the Front är ett gymnasiearbete av Lovisa Arffman.

Konserten äger rum fredag den 29:e mars i stora samlingssalen på Strömbackaskolan.

Inträdet kostar 50kr per person och går till reseersättning och gage till de medverkande akterna.

Medverkar på konserten gör punkbanden Frizon, Hondjävul, Cartoon Girlfriend och dansare från Beats Dansstudio.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Lindmark

Ämnen du kan följa