IQ krossar myter om sprit och fylla

Blir du nyktrare av kaffe och finns det kräkmedel i sprit? IQ, en organisation som jobbar för smartare syn på alkohol och deras vd Juan-Pablo Roa ger oss svaren.

FYLLA. Ung-reportern Agnes Hansius har pratat med IQ:s Juan Pablo Roa, tillsammans tar de reda på sanningar och klart falska påståenden om alkohol. Det är dags för               en ny del i vår serie om moderna myter.

FYLLA. Ung-reportern Agnes Hansius har pratat med IQ:s Juan Pablo Roa, tillsammans tar de reda på sanningar och klart falska påståenden om alkohol. Det är dags för en ny del i vår serie om moderna myter.

Foto: Agnes Hansius

Piteå2016-06-10 05:00

1 ”Om du äter innan du lägger dig, så kallat fyllekäk, så lindrar du baksmällan.”

Falskt. Det enda som lindrar baksmällan är mängden alkohol du dricker, mindre bakis – drick mindre. Fyllekäk kan vara gott, men lindrar inte baksmällan om du äter efter att du har druckit. Om du äter innan eller under tiden du dricker kan mat göra att du inte kommer upp i samma promillehalt eftersom det tar längre tid för alkoholen att komma ut i blodet.

2 ”Spy så mår du bättre och blir du nyktrare.”

Falskt. Alkoholen har redan tagits in i kroppen, så du blir inte nyktrare av att kräkas. Men mår du illa kan det bli något bättre.

3 ”Blandar du sprit med energidryck så blir du fullare, dessutom snabbare”

Du blir inte fullare, men du kan snabbare känna ett rus. Energidrycker kan däremot ha en effekt som ”maskerar” kroppens signaler om att du inte borde dricka mer.

4 ”Drick kaffe – det gör dig nyktrare.”

Kaffe har ingen sådan effekt. Vissa personer blir lite piggare på grund av koffeinet, inte nyktrare.

5 ”När du kissar åker viss del av alkoholen ur kroppen – så du blir nyktrare”

Falskt. Alkoholen påverkar den hormonproducerande delen av hjärnan, på ett sätt som leder till att njurarna inte fungerar som vanligt. Därför kissar vi mer än normalt.

6 ”Om du blandar olika alkoholhaltiga drycker blir baksmällan värre”

Falskt. Däremot reagerar olika personer olika, på olika sorters alkohol, oftast de olika tillsatserna i alkoholdryckerna.

7 ”Det är farligt att dricka alkohol efter att du tagit en huvudvärkstablett”

Att blanda alkohol och läkemedel är inte lämpligt och ibland rent utsagt farligt. Det bästa är att kolla med sin läkare eller med apotekspersonalen, personligen skulle jag avstå.

8 ”Killar tål mer alkohol än tjejer”

Hur mycket alkohol vi tål beror på en massa olika faktorer som exempelvis vikt, kön och alkoholvanor men generellt kan en säga att kvinnor tål mycket mindre alkohol än män. Det beror på att kvinnor är mindre, för­bränner alkohol långsammare och har andra hormoner.

9 ”Att dricka varannan vatten gör skillnad för hur full du blir”

Att dricka varannan vatten är smart. Det minskar vätskebristen dagen efter och kan leda till att en dricker mindre alkohol under kvällen.

10 ”Det finns kräkmedel i sprit”

Nej. Om en kräks en efter en druckit beror det oftast på mängden, även om en gärna skyller på annat.

Fotnot: Det är väldigt viktigt att komma ihåg att personer under 18 år, enligt lag, inte får dricka alkohol och att en växande tonårshjärna skadas mer av alkohol än en vuxen hjärna, ökar risken för olyckor, konflikter och oskyddad sex. På lång sikt medför en tidig alkoholdebut en ökad risk för alkoholproblem senare i livet. En växande hjärna är mer känslig, och blir lättare beroende av alkohol och andra droger än en vuxen. Källa: IQ.

fakta

Juan-Pablo Roa

Ålder: 32 år

Född: Santiago de Chile, uppväxt i Visby.

Vd på IQ (www.iq.se), en organisation som jobbar för en smartare syn på alkohol, vilket innebär att vi dricker alkohol med omsorg för hälsan, så ingen tar skada.

IQ producerar rapporter, gör kommunikationskampanjer och är bland annat kända för www.alkoholprofilen.se, där man kan testa sina alkoholvanor.

Finns bland annat på Facebook under namnet Iqinitiativet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om