Hur gör man en kajak?

Vissa skriver en rapport, andra gör ett konstprojekt. Som gymnasiearbete bygger Hannes Sandlund en kajak. Inga konstigheter.

1 februari 2019 06:00

NORRFJÄRDEN

Inne i garaget hemma hos familjen Sandlund lyser flitens lampa. Här har Hannes Sandlund spenderat drygt 90 timmar - på att bygga en kajak. För en utomstående, eller varför inte en okunnig UNG-reporter, tycks det helt sjukt. Därför är det nästan lite svårt att tro Hannes när han säger att det inte är så himla svårt.

–  Det krävs egentligen inga förkunskaper för att byga en kajak. Det finns manualer att följa. Jag ser det mest som en rolig grej, man lär sig mycket på vägen.

Det ska tilläggas att han har varit med och byggt en kajak innan, tillsammans med sin pappa. Det var några år sedan, så när det var dags att påbörja gymnasiearbetet (en kurs om 100 gymnasiepoäng som alla tredjeårselever måste få godkänt i för att få sin examen) bestämde sig Hannes Sandlund för att bygga sin helt egna.

Hur bygger man en kajak?

– Jag köpte färdiga ritningar att utgå ifrån och använder mig av mallar i trä som jag bygger kajaken runt med hjälp av träribbor. Ytskiktet består av glasfiber behandlat med epoxy, en tvåkomponentsplast.

Hannes Sandlund går teknikprogrammet med inriktning produktion. Efter studenten väntar ett år i militären, sen lutar studieplanerna åt industriell ekonomi eller civilingenjör. Det kanske inte kommer innehålla så mycket kajakbyggande, men han tar med sig lärdomar från garaget.

– Framför allt har jag blivit händigare! Mycket tid har gått åt att plasta och att lära sig hur allt fungerar. Ibland får jag testa mig fram, vissa lagningar vet jag inte om de fungerar förrän kajaken sjösätts.

Målet är såklart att paddla projektet ur land.

Paddlar du ofta kajak?

– Egentligen inte så mycket, skrattar Hannes Sandlund.

– Men bygger man en kajak får det nog bli några fler turer.

Det är ungefär fem veckor kvar innan projektets deadline, och allt går enligt planerna.

– Nu ska jag kapa ur sittbrunnen, göra kalrt däcket och limma ihop det med skrovet, fixa luckor och installera rodret.

Vad har varit det svåraste med att bygga en kajak?

– Ibland har det tagit emot att gå ut i garaget. Här om dagen skulle jag slipa insidan av däcket, det vill man egentligen inte göra i tjugofem minus. Men det är väldigt kul också, att se träet ta form från ingenting till det här.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linnea Lundström