Hov1 är sämst

Oskar har i veckan tittat på Rockbjörnens prisutdelning och reflekterar bittert över resultatet.

15 augusti 2019 12:00

Under tisdagskvällen gick årets Rockbjörnen-gala av stapeln, där Aftonbladet tillsammans med fansen belönade artister för det gångna året med olika priser. Avicii belönades postumt med årets svenska låt för “SOS” och Molly Sandén vann “Årets kvinnliga liveartist”. Årets imponerande storslam stod dock återigen Sveriges hetaste grupp för, Hov1. Gruppen vann “Årets livegrupp”, “Årets konsert” och “Årets fans”. “Kul för dem” hade man vanligtvis kunnat känna, men inte nu. För Hov1 är sämst.

Sedan 2016 har grabbarna skördat framgång efter framgång med låtar såsom “Gråzon” och “Mandy Moore” och det ser inte ut som att det går att stoppa dem. Topplista på topplista, pris på pris, en ren och skär hitmaskin alltså. Med imponerande fakta som dessa, borde väl musiken vara representativ? Icke sa nicke, för det vi har framför oss i form av Hov1s framgång är en av universums största logiska luckor, där deras producent är det enda som är något sånär fastankrad i en gnutta uns av talang. Eller jo, Ludwig Kronstrand kan väl nästan sjunga, i en låt, sen tar det slut. Annars dryper musiken av så pass banala texter och styltig rap att även självaste Pitbull hade ringt efter ett sista minuten-flyg mot Bermuda triangeln.

Man hade ju kunnat hoppas på att Hov1 kunde bära upp sin musik med härlighet, men även där misslyckas de brutalt. För om det är något de lyckats bättre med än att nå topplistor så är det nog att bygga upp ett rykte som ett av Sveriges största rövgäng i mannaminne. Många är det som reagerat på just detta, bland annat när de, efter att återigen ha utnyttjat universum logiska lucka, vann “Årets grupp” på P3 Guld 2017. Kvartetten gav kaxigheten ett nytt ansikte, då de under den efterföljande intervjun vägrade att ställa sig upp och lyckades med den nästintill omöjliga akten att framställa Kanye West som ett stabilt intervjuobjekt.

Som sagt, det är imponerande med en storslam på prisgalor som den i tisdags, men det enda priset som pojkbandet faktiskt förtjänade var inte ens deras eget. Så sämst är de. För de enda som faktiskt förtjänar beröm i denna sorgsna sörja till framgång är just deras fans. Fansen som på ett nästintill sektliknande sätt försvarar gruppens varenda fram- och snedsteg oberoende situation och som även lyckats rösta fram Sveriges kanske bedrövligaste liveframträdare till “Årets livegrupp”. Jag måste nog tyvärr unna Hov1 det enorma stödet, för det kan inte vara kul att vara sämst.

Oskar Sundström

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Oskar Sundström