Film ska fånga tonåren

UNG har träffat William Höglund, 18, som producerar en film om självreflektion och vikten av att våga vara sig själv.

8 februari 2019 06:00

Tonåren är en knepig tid för många, kanske främst gymnasietiden. Under tre år händer det mycket, inte minst mentalt. Någon som reflekterat över just gymnasieåren är William Höglund, 18, som producerar en film om detta som del av sitt gymnasiearbete.

– Jag vill att filmen ska fungera som vägledning för de som upplever sina tre år på gymnasiet och är på väg framåt i livet.

Filmen är en självbiografisk dokumentär om att växa upp. Den viktigaste delen av arbetet handlar, enligt William, främst om självreflektering. Detta gör han bland annat genom intervjuer med sig själv, bikter framför kameran och en del tankar som han spelat in och sedan lagt över olika klippbilder.

– Det kommer bli lite grann som ett tal. Men det ska också kännas som att jag pratar med någon annan, om mig själv, säger han och skrattar lite.

Williams arbete grundar sig i en jobbig period som han upplevde under slutet på sitt andra år på gymnasiet.

– Jag har alltid varit uppmärksam påhur jag känner, och under en lång tid har jag känt mig stängd som person.

Efter den jobbiga perioden blev dock William inspirerad av hur mycket han, enligt honom själv, hade växt som person.

– Många gånger ser jag sådana som inte vågar uttrycka sig själva, det vill jag lyfta fram. Jag hoppas att kunna inspirera andra att reflektera över vem man är och vem man vill vara.

– Jag tror faktiskt att en av de bästa källorna är egna upplevelser, de är nära, till skillnad från studier och statistik.

Valet att skapa en film som gymnasiearbete låg nära till hands för William, dels på grund av sin filmutbildning från medialinjen men även på ett personligt plan.

– Sedan jag var liten har jag alltid tyckt om att göra och vara med i filmer. Mitt intresse kommer nog från min syster, hon var den som filmade.

Just systern är även en viktig del av Williams arbete, då hon fungerar som hans mentor och kan komma med erfarenhet från branschen och ge bra respons.

Som med mångas gymnasiearbeten har det i början funnits en viss uppförsbacke, just nu rullar det dock på för honom och han är väldigt nöjd med det han hunnit.

– Arbetet med denna film har varit väldigt givande för mig, jag har lärt mig mycket om mig själv. Det har varit mycket självreflekterande.

Williams film kommer först att visas för sina klasskompisar samt eleverna som går andra året på medialinjen.

– Jag kommer nog också att lägga ut filmen på Youtube, sedan får vi se.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Oskar Sundström

Ämnen du kan följa