Ett år senare
 – tre röster om studenten

Att ta studenten är för många en fantastisk upplevelse, men det är mycket planerande som ligger bakom. UNG har rådfrågat experter på området – förra årets studenter! Läs och ta till er av tips från Ida Rosengren, Pontus Backman och Elsa Lundberg.

15 juni 2017 17:09

 

IDA ROSENGREN:

”Bättre att gå hem än att somna i ett dike”

När Ida Rosengren, 20, tog studenten från ekonomiprogrammet förra året med bravur. Inte bara var hon elevkårsordförande, utan höll även tal på själva studentdagen. Här berättar hon om sina bästa tips för UNG.

Hej Ida, berätta lite om din studentdag!

– Jag vaknade vid 6 och var superpigg och taggad! Vid sjutiden åt vi champagnesfrukost hos en klasskamrat. Det regnade och var kallt så frukosten i badhusparken blev inställd. För att ta oss till skolan beställde vi en taxi (första och enda gången man åkt taxi till skolan onykter en fredagsmorgon).

– Jag tror vi sprang ut 12.13 och guldkonfetti ramlade ned från himlen när vi hoppade till en remix av låten "Sky full of stars". Sedan försökte man förvirrat hitta sina föräldrar, släkt och vänner i folkhavet och möttes av blommor och nallar som hängdes runt halsen.

– Därefter var det dags för flaket, vi hade lyckats fixa en fet högtalaranläggning så vi hördes när vi skumpade runt längs Sundsgatan. Folk halkade och ramlade på det rostiga golvet och vi "bråkade lite" om låtvalen fram och tillbaka. Men det var jätteroligt!

Vilket är ditt bästa minne från studenten?

– Det jag kommer ihåg mest var känslan som ständigt fanns i kroppen under hela dagen, det var som ett ständigt pirr. Det är väldigt svårt att beskriva men jag kände mig så klar med allt. Jag kommer även ihåg hur pigg jag var klockan 6 på morgonen, jag har aldrig sminkat mig så snabbt!

– Har du några tips att ge till de som tar studenten i år?

– Njut av ALLT, för denna dag kommer bara en gång och det är idag. Låt inget förstöra er dag - om det så regnar eller klänningen/kostymen går sönder lite grann.

– Detta med alkoholintag - vatten är faktiskt ingen dum idé att klunka emellanåt! Ni ska trots allt hålla i typ 24h om ni hamnar på efterfest.

– Avsluta när det är som roligast! Bättre att minnas hur kul det var att dansa loss med vännerna klockan 1 och sen gå hem, än att somna i ett dike klockan 5

– Ha skor ni inte är rädda om på flaket och ev. en reservklänning att byta till efteråt. Det är skitigt som tusan!

Du var ju ordförande i elevkåren och höll tal på studenten, hur var det?

– Det var väldigt nervöst, men det gick bra. Väl uppe på scenen så var belysningen så stark så jag såg bara de 5 första raderna av människor. Jag tänkte formulera ett eget tal, men det blev lite ont om tid så jag tog ett tal av Gert Fylking som heter ”lyssna på hjärtat” och skrev om litegrann. Det roligaste var ändå då jag sa "kanske dansar du macarena på ditt guldbröllop" och min klass ställde sig upp och skrek "eeeeey macarena". Det såg jätteroligt ut så resten av talet fnissade jag mig igenom!

.

ELSA LUNDBERG:

”Fantastisk känsla att äntligen vara klar”

 

Elsa Lundberg, 19, gick Barn- och fritidsprogrammet på Strömbacka förra året. Nudelar hon med sig av sina bästa tips för en lyckad student.

Vilket är ditt bästa minne från studenten?

– Har så många bästa minnen, det är så svårt att välja! Men ett av de starkaste minnena jag har är då vi sprang ut. Det är en fantastisk känsla att efter tre år äntligen vara klar med skolan!

Har du något tips till de som tar studenten i år?

– Om jag skulle tipsa studenterna om något så är det nog att de ska ta vara på dagen och njuta! För det är verkligen en underbar dag. Ha bekväma skor också!

.

PONTUS BACKMAN:

”Omge dig av människor du tycker om”

Teknikaren Pontus Backman, 20, lade stor vikt vid ett bra ljudsystem och berättar om ett tal han minns lite extra.

Vilket är ditt bästa minne från studenten?

– Starkaste minnet är helt klart avskedstalet min gamla svensklärare gav till oss och naturklassen. Det talet är någonting som jag snackar om fortfarande och troligtvis kommer snacka om fler år i framtiden.

Har du något tips till de som tar studenten i år?

– Du som tar studenten se till att äta gott, dricka gott (med omsorg, gärna så att du kommer ihåg kvällen) och omge dig av människor du tycker om! Du tar studenten en gång i livet, se till att göra det till en minnesvärd kväll! Och investera i ett fett ljudsystem till flaket.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Eriksson