En resa för 68 barn

I fem år har Vendela Andersson, 18 år från Piteå, haft sitt sikte på att arbeta som volontär för Love Life, en ideell organisation som håller utsatta barn i Ghana under sina vingar. En resa som hon hoppas ska sätta ringar på vatten.

4 maj 2018 08:34

2013 höll Jenni Lindberg, grundare av organisationen Love Life, ett föredrag om vilket arbete som från deras verksamhet görs för utsatta barn i södra Ghana. På plats var Vendela Andersson, 13 år, som med övertygelse insåg att volontärarbetet var för henne.

– När jag fick veta vad Love Life är och vad de gör fastnade jag direkt – jag hade bestämt mig.

I fem år lät hon sin dröm ligga på hyllan. På Strömbackaskolan studerar hon Barn- och fritidsprogrammet med inriktning pedagogiskt arbete och under praktiken tog hon sin chans att resa till Afrika.

– Jag ville utmana mig själv och tog mig ett tillfälle.

På torsdag den 29 mars flög hon till Ghana, där hon arbetade som volontär på ett barnhem vid namn Mums Care Childrens Home.

– När jag stötte på vad som var fick jag en chock. Vad jag hade föreställt mig och funderat över i 5 år blev en påtaglig realitet.

På detta barnhem bor 68 barn med husmödrar och socialarbetare, som tack vare Love Life kan känna trygghet och tilltro till sin tillvaro. De har tillgång till utbildning och omvårdnad; rent vatten, fungerande toaletter och elektricitet.

Som volontärer fick de namn de hade hört om i tom luft bli till individer och Vendela drevs av att hitta en förståelse bortom de förutfattade meningar vi ibland kan bära med oss.

– ”Barn”, som brett benämner vad vi har ansvar för, blev till en drös egna karaktärer med skilda tankar och åsikter. Jag tror att när vi lär känna personligheter förstår vi att vad vi tar om hand är liv lika vitala som ditt och mitt. Hon som i UNICEF:s PR bor i sopor bor i spill även efter de 30 sekunder som hon har fått på TV4.

Inför sin resa gjorde hon en insamling som gav henne 11 000 kronor att investera i deras barnhems utveckling i Ghana.

– Jag tror att alla kan dra sitt strå till stacken. Har en inte pengar kan en sprida ett budskap till dem som har.

Alla pengar som går via Love Life satsas oavkortat på de barn som de har hand om.

– Jenni är oerhört noga med att alla ören går till rätt hand, vilket gör att vi med god tilltro kan skänka kapital på löpande band.

På fredag den 13 april var Vendela Andersson tillbaka i Sverige, berikad med insikter, upplevelser och perspektiv som stärker och formar.

– Jag har behövt bemöta mina fördomar ansikte mot ansikte och en egenskap som har fått mogna är absolut min förmåga att vara tacksam. Jag uppskattar vad jag har och vad jag får. Alla fantastiska barn som jag har lärt känna har gett mig en erfarenhet som inte går att ersätta, säger hon och ler ett tyst tack till dem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofia Arvidsson