Det årliga hyckleriet

Julafton är snart här och hela julfirandet är ett enda stort hyckleri, tycker Oskar Sundström.

23 december 2018 03:01

Julen. Denna fina högtid, fylld till brädden med värme. Julen ger oss möjligheten att visa våra nära och kära att vi tycker om dem, att de är viktiga för oss. Julen är även den populäraste tiden på året för donationer av olika slag, från privatpersoner men även företag. Nyckelordet för denna högtid är värme, men frågan är om inte allt är ett hyckleri?

Varje år låter det likadant kring juletid, vi ska öppna våra hjärtan, tänka på våra medmänniskor och visa att vi tycker om varandra. Detta gör vi genom att spendera kopiösa summor på julklappar åt våra kära. Visserligen ligger det något fint i att vilja ge fina presenter men det är knappast det viktigaste med julen.

Som mången själ vet så härstammar julen från den kristna traditionen och det är därför vi firar Jesu födelse, samt det budskap som han stod för, mänsklig värme. Självklart kan vi fira denna tradition utan att vara troende kristna, även i Sverige. Detta förutsätter däremot att vi dagligen försöker visa den medmänsklighet som vi firar. Sanningen är dock att det ej är så.

Titta bara på Sveriges sociala skyddsnät, det luckras allt jämt upp och enligt Socialstyrelsen befinner sig 33 250 personer i hemlöshet. Under de sex första månaderna i 2018 har 231 barn blivit hemlösa, detta är i snitt ett barn per dag. Vi kan inte hjälpa de utsatta, inte som förr. Detta eftersom att man har valt att inte tillsätta tillräckligt med pengar för att kunna hjälpa dem. Någonting som medför att vuxna och barn behöver sova på gatan, även i Piteå. För man kan tro att detta är någonting som endast sker i de tre större städerna, men nej. Kolla på Piteå, även här har utsatta drabbats av att vi inte ser detta som ett större problem. Utsatta i Piteå saknar till och med, för tillfället, ett härbärge att söka säkerheten hos, när vintern väl biter i. Den planerade lösningen som är tilltänkt är så pass sjuk på så många sätt att det inte går att förstå. Var försvann värmen för våra medmänniskor?

Om vi nu ska fira julen, då kan vi inte ignorera allt det mörker som drabbar människor runt om i landet. Vi kan inte ignorera att flertalet asylsökande blir utvisade till sina ursprungsländer och de faror som de flydde från. Vi kan inte ignorera att utsatta människor i Piteå tvingas hitta en trappuppgång att sova i, eller frysa ihjäl under vintern. Vi kan inte ignorera att människor i Sverige behöver hjälp. Hjälp som vi, genom olika beslut, valt att inte ge dem. Om vi väljer att fira julen trots allt detta, utan att försöka hjälpa till, utan att ens bry sig, då förblir julfirandet inget mindre än ett hyckleri.

Oskar Sundström

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Oskar Sundström