De är hjärnorna bakom framgångsrik skit

En uppskattad affärsidé har tagit UF-företaget Own your shit hela vägen till SM i ungt företagande. ”Man ska gå ut från badrummet med självförtroende”, säger Hanna Johansson.

3 maj 2019 06:00

På måndag går UF-SM av stapeln i Stockholm. Bland företagen som har kvalificerat sig till mästerskapet finns Piteå-baserade UF-företaget Own your shit och tjejerna Hanna Johansson, Frida Olovsson, Fredrika Björk och Olivia Sandberg. Klasskamraterna går tredje året på ekonomiprogrammet och har tagit fram en sprej som ska neutralisera otrevliga dofter som kan följa ett toalettbesök och ersätta dem med fräschare aromer.

– När Frida föreslog idén tänkte jag bara åh nej alla kommer kalla oss för bajstjejerna, skrattar Hanna Johansson.

Det var med namnet "Own your shit" som det mesta föll på plats och budskapet blev tydligare.

En gång i veckan träffas de hemma hos Fredrika Björk. I hennes garage blandar de doftoljor med bakteriedödande medel och packeterar det.

– Först tänkte vi göra det enkelt för oss själva. Det är mycket annat skolarbete i trean och det hade varit mindre tidskrävande att köpa in produkter och sälja vidare, förklarar Frida Olovsson

– Men sen kom vi fram till att vi ändå ska jobba med det här i ett helt år, och då ska det vara roligt. För att det ska vara det måste man brinna för produkten och det enda sättet att verkligen göra det för oss var att tillverka produkten själva, fyller Hanna Johansson i.

På söndag tar de med sig sprejen till mässan i Stockholm, där de är nominerade i tre kategorier: årets utställare, årets affärsplan och årets pitch.

Hur skriver man den bästa affärsplanen?

– Vi satsade mer på själva uttrycket och designen än innehållet, för att väcka intresse för affärsidén. Vårt tips är att ha kraftfulla rubriker och en snygg layout, något som passar med företagets utstrålning i övrigt. Jag tror det var det som gjorde att vi vann, att affärsplanen sticker ut, säger Hanna Johansson.

– Vi lade ner många timmar på den så det var kul att få någonting tillbaka, säger Frida Olovsson.

Namnet Own your shit syftar på att inte känna pinsamhet eller skam efter ett toalettbesök.

– Bajsa gör vi ju alla, herregud. Vi har märkt att det framför allt är kvinnor och tjejer som tycker det är genant, men vårt budskap är att man ska kunna gå från badrummet med självförtroende, shit happens och det finns viktigare skit att oroa sig över, sammanfattar Hanna.

Own your shit om...

... kvalificeringarna: "Vi satsar mest på montern. Vi kommer bygga upp ett badrum på mässan där alla är välkomna."

... avvecklingen: "Alla UF-företag måste avveckla, det känns tråkigt. Det har gått så bra, kanske startar vi ett företag efter skolan."

... produkten: "Den är väldigt enkel, men sticker samtidigt ut."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa