Att skapa kreativt

Hanna Lindmark har lyssnat på ett inspirerande sommarprat som fick henne att tänka till och reflektera kring skrivande och skapande, varför det är så viktigt för henne själv och varför alla borde ägna sig åt något kreativt.

8 augusti 2019 09:46

Jag satt i en fåtölj på vår altan för några veckor sedan och letade efter en podd att lyssna på när jag på något sätt lyckats scrolla mig hela vägen fram till Fredrik Backmans sommarprat från 2017. Han pratade om skrivande och hur viktigt det är att skapa saker, och det fick mig att tänka så mycket att jag bestämde mig för att ägna min krönika åt ämnet.

Jag har alltid älskat att skriva. Jag har fyllt tusentals sidor med berättelser, låttexter och dagboksanteckningar som finns sparade lite överallt. På en dator i mormor och morfars stuga, i appar på min mobil eller på utrivna papper från gamla räknehäften. Att skriva är något jag alltid har gjort, och min kärlek för skrivandet påverkar hela tiden mitt liv – den påverkade mitt val av utbildning och den kommer påverka mina framtida yrken.

Kanske är det därför som Fredrik Backmans sommarprat berörde mig så mycket. Han satte ord på mina känslor om kreativt skapande och betonade hur kraftfullt det kan vara. Genom att skriva ner ord på ett papper, eller måla med färger på en canvasduk kan man bearbeta sina känslor och tankar. Och man kan få andra människor att känna samma saker, man kan få dem att skratta eller gråta. Framförallt kan man inspirera och påverka. Olika former av konst har genom historien gett upphov till nya idéer och tankesätt, uppmärksammat olika delar av samhället, och har bidragit till uppror och revolutioner.

Konsten väcker känslor i oss, det är därför den är så mäktig. Genom att läsa, lyssna till eller observera den kan vi lära oss nya saker, förstå andra perspektiv och synvinklar, och vi kan lära oss mer om oss själva. Förutom att olika former av skapande kan beröra och påverka andra, så påverkar det också personen som skapar. För mig har skrivandet utvecklat min fantasi, det har varit terapeutiskt och helande i jobbiga stunder och det har fått mig att komma underfund med tankar och känslor som jag kanske annars inte skulle ha lyssnat till.

Fredrik Backman dedikerade sitt sommarprat till unga som skapar och är kreativa, vilket jag tycker var väldigt fint. Vi behövs, våra tankar, känslor och idéer är viktiga och unika, och formar oss själva och människor runt omkring oss. Det är kreativa och nytänkande människor som förändrar världen, så fortsätt skriva, måla, dansa – vad som helst! Och om ni inte har lyssnat på Backmans sommarprat, gör det genast!

KRÖNIKA

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!