Åssit släpper drömmig tidning

I veckan hade sistaårseleverna på Strömbackaskolans medieprogram, med inriktning grafisk design, sitt årliga tidningssläpp. Runt bordet som bjöd på tidningar och godis samlades gymnasieelever för att läsa den färska tidningen.

22 maj 2019 20:45

Tidningen Åssit är uppe i en mängd upplagor nu och oftast syns ett tydligt tema till. De senaste två åren har temat varit utmaningar och respekt, men i år har eleverna valt att fokusera innehållet på drömmar.

– Tidningen handlar om allt från saker man drömt om till framtidsdrömmar och sömnparalyser. Vi ville ha ett ämne som sträckte sig över mycket saker, berättar Isa Stoltz som är en av tidningens två art directors.

Redan innan jul började Åssit-redaktionen arbeta med tidningen. Till hjälp hade de första- och andraårselever som skribenter för tidningen. En av dem är Alma Vesterlund, som skrivit en krönika om drömkroppen och ett reportage med statsministern till tidningen.

– Vi intervjuade Stefan Löfven om mobilförbudet och vad vi ska göra åt det, berättar andraårseleven Vesterlund.

Läsarna kan också ta del av en intervju med Clara Henry, en danselev om höstens dansföreställning och om hur det är att vara utbytesstudent i amerika. Redaktionen är nöjda över tidningen och glada över att den äntligen är klar.

– Det är jätteroligt att ha gjort en tidning, mycket roligare än en vanlig inlämning. Vi har något att hålla i handen, få se och visa andra, berättar Stoltz.

Sara Kåhrström som är ansvarig utgivare och lärare på medieprogrammet tycker att eleverna ska vara stolta över det fina jobb de gjort och är positiv till möjligheten för eleverna att jobba med en skoltidning.

– Att kunna jobba med tidningen i kurserna är toppen. Det blir ett väldigt tydligt sätt att lära sig på, ett jättebra skarpt projekt, kommenterar Kåhrström.

Fjolårets nummer av Åssit nominerades till Årets Skoltidskrift som delas ut av Sveriges Tidskrifter. Wilmer Martinez, ordförande i föreningen Åssit, hoppas på både en nominering och vinst i år. Tidningen finns snart att läsa på deras hemsida www.åssitströmbacka.se. Den kommer finnas att läsa i fik, på Strömbackaskolan och högstadieskolor, på stadshuset, Kaleido och biblioteket.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Agnes Hansius

Ämnen du kan följa