Åssit kan bli Sveriges bästa skoltidning

Åssit, Strömbackas skoltidning, har blivit nominerad till årets skoltidskrift. Framgångsreceptet? En färgglad tidning som sticker ut, om man ska tro chefredaktören Sissela Höglund.

11 oktober 2018 11:30

Åssit är en av fyra skoltidningar i Sverige som blivit nominerade. Priset delas ut av Svenska Tidskrifter på Cirkus i Stockholm den 7 november – på tidskriftdagen. Sissela Höglund är en av de gymnasieelever som jobbat hårt med majnumret av Åssit, hon var både chefredaktör och art director, men har nu tagit studenten.

– Det känns jättekul, det är ett stort pris och det känns stort att bli nominerade, det var inte tippat, säger hon.

Strömbackas skoltidning produceras av treorna på medieprogrammet, men även frivilliga ettor och tvåor utgör redaktionen. En redaktion som, enligt Sissela, lagt många frivilliga timmar för att ro tidningen i hamn.

– Ja, många har lagt ned väldigt mycket egen tid. Det är kul att så många vill hjälpa till, säger hon.

Numret har temat ”respekt”, någonting som syns på artiklarna som handlar om allt från metoo och transsexualitet till psykiskt mående och sittstrejken som anordnades på skolan.

– När vi bestämde hur vi skulle göra tidningen kollade vi på tidigare nummer av Åssit som gjorts och kände att vi ville göra någonting annorlunda, nånting som ingen sett förut. Vi fokuserade mycket på färg och den sticker verkligen ut, jag tror det är därför vi blev nominerade, säger Sissela Höglund.

Vad tror du om era chanser?

– Vi tävlar mot stora skolor, som har skoltidningar som vi som gjorde tidningen ofta får höra om. Men jag tror ändå vi har en chans, just för att den är så annorlunda.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linnea Lundström

Ämnen du kan följa