Agnes berättar om sin au pair-sommar

Spontanbeslutet blev till en sommar i Italien. Pitetjejen Agnes Minrell tycker att en au pair-vistelse är ett perfekt sätt att resa billigt och utforska ett land på.

5 oktober 2017 23:22

Det var när gymnasietiden började lida mot sitt slut som Agnes Minrell, 19, bestämde sig för att hon ville bli au pair i Italien. Som au pair bor man hos en värdfamilj och sköter om barnen i familjen. Arbetsuppgifterna varierar från barnpassning till enkla hushållssysslor.

– Kortfattat så tar man hand om barn. Det kan vara allt från att hjälpa dem med sina läxor till att leka med dem och att laga deras mat. Det beror på vad familjerna vill ha

.

Det var via hemsidan Anixi som Agnes blev placerad som au pair. Hon skickade in en ansökan, tog fram den information som krävdes och kom därefter i kontakt med olika familjer.

– Det var ett spontant beslut, jag fattade det ungefär en månad innan. Man får uppleva mycket och resa väldigt billigt. Och jag älskar barn, så då tänkte jag bara att – Jamen, jag kör!

.

Om man vill bli au pair så finns det olika programlängder att välja mellan. Oftast varierar de mellan en månad och ett år. Agnes åkte iväg under sommarperioden, och spenderade sammanlagt två månader i Italien hos två olika familjer.

– Den första familjen bodde i en väldigt liten by. De hade ett stort hus och många djur, och de odlade alla sina grönsaker och frukter själva. Det var jättemysigt, lite “på landet” känsla.

– Jag tyckte mest om att bo hos den andra familjen. Då bodde vi i en lägenhet precis ovanför vattnet, och den låg typ en minut från stranden. Det var så härligt att känna havsluften varje morgon då man steg upp!

.

Att besöka Italien hade sedan länge varit en dröm för Agnes, och med denna au pair-vistelse så gick drömmen i uppfyllelse. Språket, miljön och den intressanta kulturen är några av de saker som hon lockades av.

– Jag upplever svenskar som väldigt tillbakadragna, och så är absolut inte italienare. De är så mycket mer öppna och sociala. De kommer fram till en som att man känner varandra, även fast man inte gör det.

– De äter middag som tidigast klockan åtta på kvällen. De äter oftast smårätter: kött, pasta, ost, bröd och så vidare, och allting ska ätas för sig. De skrattade åt mig första gången de såg att jag blandade pasta och sallad på samma tallrik. De berättade om det för alla sina vänner, de tyckte att det var jätteroligt!

.

Det spontanbeslut som Agnes tog i slutet av maj blev alltså i slutändan till detta spännande och intressanta sommaräventyr.

– Jag har lärt mig väldigt mycket om mig själv. Jag har vuxit som människa och kommit ned på jorden. När man dessutom måste ta hand om barn så gäller det att skärpa till sig. Jag har ju också lärt mig mycket om en ny kultur, och fått ta del av den.

AGNES TIPS

Du måste vara intresserad av att ta hand om barn! Det är ju det som blir ditt jobb.

Var beredd på att det faktiskt är ett jobb. Man kan inte åka som au pair och tänka att det bara är något roligt.

Var öppen för nya grejer. Du kommer inte att kunna bestämma allting, så var öppen och positiv!

Spara pengar så att du kan resa och se saker när du väl åker någonstans.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!