Alba, 22, hjälper hundratals kvinnor att komma i form

Piteå
Lästid cirka 5 min

I ett garage på Renöslingan utför Alba Boström saker som ingen annan 22-åring i världen någonsin har gjort. För henne är det ändå bara början på något större.

Det är platsen där land möter hav och skogen fått lämnat plats för nybyggda villor. Renöslingan är Piteås senaste bostadsområde. Ett stenkast bort från Renöhamn men ändå dolt. Google Maps markerar att bilen är i skogen när villorna ändå börjar torna upp sig. De flesta saknar husnummer på väggarna så att navigera till rätt bostad utan en fungerande GPS är inte lätt. Ett telefonsamtal ger besked om att jag har hittat rätt. Det blir en promenad över grus, sten och sand mellan några enstaka grässtrån fram mot huset. 

Det är en fastighet under uppbyggnad precis som så många andra på området. Nedanför villan med sin bruna panel skymtar havet 100 meter bort. 

– Jag och min sambo Sami hyr det här huset, säger Alba Boström när hon öppnar ytterdörren.

undefined
Alba Boström bor på Renöslingan.

Det var 2020 som hon med kort varsel bestämde sig för att flytta till Piteå från Sundsvall. Under pandemin infördes restriktioner i olika delar av landet. I Sundsvall skulle hon inte få vara på gymmet i två veckor. I Norrbotten fanns inga hinder.

– Jag kände bara, aldrig. Jag kommer inte att vila i två veckor. Det kommer inte att hända, så jag sa upp mig från jobbet och flyttade upp till min syster. Att vara borta från träning en dag går, men jag har aldrig varit borta en hel vecka.

Då var hon 18 år. Fyra år senare har Alba Boström utvecklats till inte bara en av världens mest lovande styrkelyftare utan också till en vinnare av senior-VM i bänkpress.

undefined
Medaljerna hemma i garaget ger motivation.

Meriterna vittnar i övrigt om flera JVM-silver i styrkelyft och guld i JSM. Sin bästa serie hade Alba när hon i våras vann just JSM.

I styrkelyft räknas tre moment. I knäböj noterades hon för 186,5 kilo. I bänkpress 115 och i marklyft 220. Samtliga utom bänkpressen var svenska rekord för seniorer. Så även totalen på 521,5 kilo.

Själv vägde hon 69 kilo.

– Jag körde i en högre viktklass än normalt. VM är mitt fokus och kör jag mycket diet så påverkar det träningen negativt. Tanken var att äta en längre period och sedan gå ner i vikt till VM.

När mästerskapet väntar midsommarhelgen är det för henne i klassen 63 kilo. Då kliver Alba in som senior trots att hon hoppade över senior-SM i Luleå i mars.

– Jag tror att jag hade vunnit utan problem, men träningsmässigt passade det inte. Jag ville göra min sista juniortävling, nu blir jag för gammal för det.

För Alba Boström är det inte de svenska tävlingarna som lockar.

– Även om jag har svenska rekordet så har jag inte vunnit i senior-SM ännu då jag valde att avstå. Jag siktar på att vinna SM nästa år, det bör inte vara några problem att göra det. Men jag är inte så brydd om Sverige. Därför kan jag hoppa ett SM för det är VM som är det viktiga.

Vi tar oss ut till dubbelgaraget. Inte för se på någon bil, utan för att kika på platsen där Alba Boström jobbar för att bli historisk.

Utifrån hennes vikt och vad hon lyfter rankas hon som den bästa kvinnliga styrkelyftaren någonsin i Sverige. Det är ingenting mot vad hon har tänkt åstadkomma.

Vad motiverar dig?

– Jag vill bli bäst i världen genom tiderna oavsett viktklass. Nu kommer jag göra mitt första senior-VM så jag har flera år på mig, men jag vill verkligen bli bäst. Jag vet också att det inte handlar om att vinna VM en gång utan flera. Det här är bara början, säger hon.

Du har en hög målsättning?

– Det har jag haft sedan starten. Det blir väldigt roligt när den är så hög, det motiverar mig. Sen om jag når dit är en helt annan femma.

Hur vet du om du har nått dit?

– Om jag har vunnit tio år i rad och är odiskutabelt bäst så vet man det. Det blir också svårare att vara det. Styrkelyft växer sjukt mycket i världen och sänds nu på Eurosport, ESPN och andra ställen. Tidigare har det inte funnits pengar men nu börjar det komma in i tävlingarna. Det finns bland annat en tävling i Sheffield där det går ut på att ta världsrekord och den som gör det med störst marginal vinner. Sådana tävlingar vill jag göra och vinna flera gånger om.

undefined
Med enkelhet hanterar Boström 25-kiloshantlar.

VM avgörs 18 juni i Litauen. Alba Boström är rankad fyra.

– Det är väldigt tätt mellan oss fyra. Det finns en guldchans men jag kan också komma fyra.

Hemma i garaget har hon ett mindre gym med bland annat stänger, hantlar och viktplattor. På väggen hänger medaljer från SM och JVM.

– Det blir hål i podiet när stången åker i golvet. Jag har för tunga vikter, skrattar hon.

Här tränar hon sex gånger per vecka. En till två timmar åt gången beroende på om det är ett lättare eller tuffare pass. Sista tiden inför VM är det bara lätta pass för att låta kroppen återhämta sig och kunna vara som starkast inför avgörandet. Därför får vi inte se några tunga lyft. Men hon har gjort det många gånger.

Jag har slagit några världsrekord för juniorer här på träning. Senast för en vecka sedan, men de räknas inte officiellt då det inte är tävling.

undefined
Garaget har blivit ett gym där flera världsrekord har slagits men inte satts eftersom det måste ske på tävling för att räknas.

Vid sidan av allt äger hon ett företag som personlig tränare online. Tre personer är heltidsanställda. Just nu coachar de 400 personer med individuella träningsupplägg.

– Det är främst kvinnor. Från unga till över 60 år som vill bli starkare och hälsosammare. Väldigt många har haft restriktiva dieter tidigare för att gå ner i vikt. Vi hjälper till att fokusera på att bli stark. Då slutar man med pulverdieter och istället äter man vanlig mat och mår bra och bygger muskler och får en hållbar träning livet ut.

– Det här är inte en quickfix, majoriteten vi hjälper stannar över ett år.

Arbetet som personlig tränare hjälper också Alba Boström i hennes egen träning.

– När jag har ett jobbigt pass kämpar jag inte bara för mig själv att bli bäst i världen utan också för att inspirera andra att bli bäst i världen. Det motiverar mig väldigt mycket att de ser upp till mig och förväntar sig saker av mig. Jag vill få andra att tro på sig själv och att de klarar mer än vad de tror.