Böle utanför Piteå har i dag cirka 350 invånare. Saker som mataffärer och bensinpumpar tillhör svunna tider och byns skola, som brukade ha elever upp till årskurs 6, sträcker sig nu bara upp till årskurs 3.
Uleåborg har å sin sida 210 000 invånare och är således den femte största kommunen i hela Finland.
Hur många skolor eller bensinmackar som finns där har vi inte räknat, men känt är i alla fall att Oulun Kärpät – en av de mest framstående hockeyklubbarna i hela Europa – spelar sina hemmamatcher i stan.
Åtta gånger (1981, 2004, 2005, 2007, 2008, 2014, 2015 och 2018) har laget vunnit guld i det finska ligamästerskapet.
Därför är det inte för inte som vi hajar till när vi bläddrar i PT:s gamla arkiv och av en händelse snubblar över en artikel från sportsidorna den 19 november år 1962. "Knapp triumf för Bölebyn SK i målrik match mot finskt lag" lyder rubriken.
Eftersom att Oulun Kärpät då inte var den storklubb den är i dag, beskrevs det bara med en axelryckning hur BSK vann med 7–6 på Kvarnvallen. Och antagligen är det av samma anledning som ingen heller verkar minnas matchen.
– Menar du att vi vann? Det var som fan, säger Sven-Erik Bryggman, 80 år, som vid den här tiden var forward i Bölebyns hockeylag.
Inte heller gamla backen Tage Danielsson, 83, vågar tro sina öron.
– Nej, vet knappast, säger han.
Vi bjuder in dem till PT:s lokaler och hoppas att gamla tidningsurklipp, kanelbullar och kaffe kan fräscha upp minnet.
Vi tar även hjälp av 76-årige Jan-Erik Vidgren, den gamla brandmästaren i Piteå som även var elitspelare i hockey när det begav sig.
"Jante" som han kallas var förvisso bara 14 år när matchen spelades och debuterade i BSK:s herrlag först ett år senare. Han spelade således inte matchen, man han kan det mesta som finns att veta om byn och om klubbens korta hockeyhistoria.
– Jag tänker att jag borde ha varit på Kvarnvallen och sett matchen, men det var jag kanske inte ... Står det några målskyttar? Undrar han.
Jodå, "Sven-Erik Bryggman" lyder ett av namnen i texten.
– Jamen titta, då var du ju med i alla fall, fastslår Jante och vänder sig mot herren om sin vänstra axel.
Men för Sven-Erik ringer fortfarande ingen klocka.
– Jag kommer bara ihåg att jag varit i Uleåborg och spelat, men det måste varit med något länslag, säger han.
Egentligen är det kanske inte så konstigt att minnesbilderna är suddiga. Hela 62 år har ju hunnit passera och detta var alltså långt innan Oulun Kärpät blev känt på den europeiska hockeykartan. Faktum är att Öjeby IF, som då hade regelbundet utbyte av träningsmatcher med finländarna, också vann med 5–4 på Kvarnvallen senare samma helg.
Nej, längre kommer vi tyvärr inte i den här historien just nu, men uppenbart är att det inte är något fel på herrarnas minnen, för mycket annat kommer de ihåg, inte minst från Böle där de växte upp.
Tage Danielsson minns att hockeyn i byn startade 1954. Dessförinnan var det fotboll och friidrott som BSK idkade verksamhet inom.
– Hela friidrottsanläggningen med höjdhopp och löparbana var på "Grynna", berättar Tage och syftar på ett område i Böle som ligger på bortsidan älven om man utgår från stan.
På hinsidan älven, nära garveriet, låg hockeyrinken.
– Den hade läktare av snö som man skottade upp. Det kunde vara mycket folk på matcherna, speciellt i derbyna mot Öjebyn, då var det alltid många som kom och tittade, minns Jan-Erik Vidgren.
Han bor kvar i Böle än i dag, faktiskt exakt på den plats nere vid älven där BSK brukade spela sina hemmamatcher.
– Jag växte upp två hus bortanför hockeybanan och nu bor jag på den. Det är konstigt hur det kan bli.
Efter säsongen 1963/1964 lades hockeylaget i BSK ner varefter rinken flyttades till Sinavallen – Böles nya fotbollsanläggning som hade byggts något år tidigare.
– Jag minns Sina, hon som hade kaféet där bredvid, säger Sven-Erik Bryggman och förklarar varifrån Sinavallen fick sitt namn.
– Det brukade sägas att planen lutar, men det gör den inte, utan det är landskapet runtom som lutar, fyller Tage Danielsson bestämt i.
Än i dag driver Bölebyn SK ungdomslag i fotboll som en del av IBFF:s samarbetskoncept, men klubbens herr- och damlag är nedlagda sedan länge. Och det är inget unikt för Böle, utan är något som skett i många andra byar och föreningar och som i PT brukar kallas för "fotbollsdöden".
Det för oss in på att hockeyn under 1960-talet också brukade finnas i var och varannan by i Piteå kommun.
I ett urklipp från tidningen i oktober 1962 hittar vi ett förslag på en serieindelning i div 3, div 4 och div 5. Där nämns förutom Bölebyn även numera utdöda herrlag i Långnäs, Roknäs/Sjulnäs, Långträsk, Arnemark, Sikfors, Norrfjärden, Sjulsmark, Öjebyn, Munksund och Storfors.
Arnemark hade till och med ett B-lag i sin verksamhet, men det är inget som PT:s inbjudna gäster förvånas över när de får höra.
– De var ju uppe i tvåan och spelade, det som i dag är allsvenskan, så Arnemark var riktigt bra, minns Jan-Erik Vidgren.
Varför hockeyn i byarna plötsligt dog ut finns nog många parametrar bakom, men Tage Danielsson tror att urbaniseringen av samhället, alltså att fler människor flyttade in till städerna, var en stor anledning.
– Det kom större möjligheter att ta sig ut från byarna som därmed avfolkades på ungdomar, menar Tage.
Sven-Erik Bryggman klurar vidare på frågan:
– Det är svårt att sätta ord vad som gjort att småbyarna tappat den här skjutsen av att folk samlas runt ett idrottsfenomen som hockey eller fotboll. Det har nog med hela utvecklingen av samhällsbyggnaden att göra, säger Sven-Erik.
Inte minst blir den utvecklingen tydlig man tänker på att Böle i dag bara har en liten och rätt så sliten rink bakom skolan.
Samtidigt har Uleåborg en toppmodern arena med kapacitet för 6 050 åskådare.
– Ja, nog är det minsann en fjäder i hatten att Bölebyn vunnit över Oulun Kärpät, säger Jan-Erik Vidgren.
Själv tror han att hockeyn dog ut i byarna efter att det kom tak över Kvarnvallen och hockeyn så småningom blev en inomhussport.
– Titta bara på Rosvik, på vår tid fanns de knappt på kartan men nu har de hockeylag och har haft i alla år. Det beror ju på att de har en ishall, säger Jante.
– Jag har alltid sagt att det borde ha byggts en i Öjebyn också för längesen. Jag tror att det hade sett helt annars ut i dag om det funnits fler hallar i Piteå.