Fröbergs stora kärlek: "Käkat upp tre bilar – värd varenda krona"

Luleå
Lästid cirka 5 min

I en öppenhjärtig intervju berättar Luleå Hockeys sportchef Thomas Fröberg om speciella kravet på Luleå, kärleken till Nocco, Birkir och Crosby och familjetragedin. "Jag brukar förvarna att jag kan gråta precis när som helst", säger han.

En del av dörrhandtaget är trasigt. Den skyldige ligger på golvet och flåsar. 

Det är inte Thomas Fröberg.

Eller Ulf Engman.

Det är Nocco, den elva månader gamla berner sennen-hunden som satt avtryck i sportchefernas rum.

– Den där lilla dåren är dyr i drift. Han har käkat upp tre fina bilar invändigt. Men han är värd varenda krona, säger Fröberg och tittar kärleksfullt på Nocco som dykt ner i vattenskålen.

– Jag har aldrig haft någon som gjort så, men han vill inte vara själv i en enda sekund. Han är inte riktigt anpassad med de andra två än och då blir han lite ensam. 

Greppa har redan fått rycka ut och laga ett koppel när Nocco varit i farten. Det är inte det första som gått av. Förmodligen inte det sista heller.

– När jag köpte mitt sista koppel i Oskarshamn sa han i affären att det är synd att jag försvinner, för du har varit en så bra kund. Precis efter jag köpt kopplet ringde radion och ville att jag skulle vara med på en intervju så jag åkte dit och kopplade hundarna på utsidan. När jag kommer ut tio minuter senare är det nya kopplet av. Jag åkte tillbaka med det till affären och han sa att han skulle rama in det (skratt).

Hade han stuckit?

– Han låg kvar. Oftast är det inte sitt eget koppel han biter av. Utan han tar, som tur är, den äldstes som inte rör sig så mycket.

Thomas Fröberg har haft totalt sju berner sennen och det stora hundintresset har alltid funnits där.

– Jag har haft hund hela livet, med både min mor och far, men det var väldigt små hundar. Det är många som undrar om det är bökigt, och det är klart att det är bökigt emellanåt, särskilt nu när jag flyttat hit. Familjen, som bor nere i Karlstad, brukar hjälpa till med hundarna, men annars är de oftast med mig.

Är hundarna en avkoppling från hockeyn?

– Svårt att förklara egentligen. Amanda ringde mig i går, Lassinanttis respektive, om en spelares fru och var orolig för att jag hade gått och lagt mig. "Nej, nej, men mina tre små barn sover", svarade jag (skratt). Jag känner hundarna som en människa.

Att det blev just berner är dock en slump.

– Jag såg en berner på Nyhetsmorgon för länge, länge sedan och jag tyckte den var så fin. På den vägen är det. 

Birkir, som är döpt efter Idolvinnaren Birkir Blaer och är 2,5 år, ligger och snarkar vid Ulf Engmans plats. 

– Det är bra, då är han trygg, säger Fröberg om det brummande ljudet. 

Crosby är äldst i gänget och fyller snart tio år. Han ligger under Fröbergs skrivbord och vill bli kliad.

Har du alltid tre?

– Nej. Jag brukar alltid fylla på då jag vet att det kan hända något med åldern, men tre är egentligen alldeles för mycket eftersom de är så stora. 

Berner sennen-hundar har en avsevärt lägre förväntad livslängd än många andra raser. Medellivslängden är bara sju år. Efter tio år lever cirka en tredjedel av hundarna. 

Fröberg berättar att han miste två av sina hundar hastigt under 2021. Strax innan hände en stor familjetragedi som satt djupa spår. 

– Det var en tuff tid ett tag med barnbarn som gick bort och två vovvar, säger Thomas samtidigt som hans ögon fylls av tårar.

– Jag fick en bild på Facebook från svärsonen när hon stod med värkar och helt plötsligt ringer de och bara skriker att barnet dör. Det var en chock.

Mindra dog fem timmar efter förlossningen.

– Det är jobbigt att förlora en hund. Men sorgen efter ett barnbarn går aldrig bort. Jag tänker på det dagligen. 

Han försöker hejda tårarna, men det går inte.

– När du hämtar ditt barn på sjukhuset...det ligger julklappar under granen och sängen är bäddad. Hennes rum är målat i fina färger, säger Thomas och tystnar en stund innan han fortsätter:

– Det har varit jobbigast för min dotter Sanna, helt klart. Hon har haft det jobbigt när barnen varit sjuka, men nu tycker jag hon klarar av att hantera det. Hon är stark. Väldigt stark. Nu gör vi något fint av den dagen, 21 december, och träffas alla.

undefined
Tårarna kommer när Thomas Fröberg berättar om sitt barnbarn Mindra, som dog bara några timmar efter födseln.
undefined
Thomas Fröberg.

Han visar sin tatuering på höger arm. Där är alla barnbarn förevigade.

– De betyder allt, säger han.

Han är öppen med sina tankar och känslor. Flera gånger under intervjun blir ögonen glansiga.

– Jag har otroligt lätt för att gråta, även om jag står inför ett lag eller blir intervjuad i tv. Jag brukar förvarna att jag kan gråta precis när som helst. Ska jag berömma är jag körd. Då känner jag att nu kommer det. Jag har sagt många gånger när jag ska vara med i tv att försök inte ställa sådana känslobetonade frågor, för då kommer det. Men då säger de att de inte bryr sig om det kommer. Och det gör jag inte heller. Jag skiter i att jag gråter i tv. 

Det är väl fint att ha nära till känslorna?

– Ja, men det är också jobbigt att gråta konstant. Jag är som han i "Så mycket bättre" som gråter hela tiden, säger Fröberg och syftar på The Wannadies Pär Wiksten.

När Luleå Hockey slog ut Oskarshamn i slutspelet 2023 visades tv-bilder på Linus Fröberg gråtandes på isen, trots att hans lag precis blivit klar för kvartsfinal. Förklaringen? Att han tyckte synd om sin pappa, Thomas.

– Han sökte min blick och jag sökte hans...och den var jobbig. Jättejobbig. Och han kände samma. Han kände direkt att han slog ut pappa. Samtidigt som jag ville att han skulle spela vidare, ville jag också det. Vi har nog ganska lätt för det, att visa känslor till varandra. Även fast korridoren är full med media, oavsett hur mycket folk det står där, kan han skrika: "Älskar dig pappa".

Vilken fin relation ni har.

– Ja. Det är ganska onormalt i den här hockeyvärlden. Att det är så i machokulturen. Det står 30 personer och det bekommer honom inte.

undefined
Thomas Fröberg visar upp sin tatuering med barnbarnen. "De betyder allt", säger han.

Nocco, Crosby och Birkir sköter sig bra på kontoret. När Thomas Fröberg förhandlade med Luleå Hockey fanns de med i ekvationen. 

– När jag träffade Stefan Enbom i Stockholm sa jag att jag sett att ni har hund på kontoret, så det är positivt. Då berättade Enbom att den enda arenan som har hundförbud, är vår arena, som han själv hade satt för elva år sedan. "Men jag förstår att jag måste ta bort hundförbudet nu" (skratt).

Du har en hundklausul?

– Precis, säger Fröberg och garvar.

Annars hade det inte blivit något?

– Nej, det hade blivit svårt. Det hade inte funkat. Martin Filander (tidigare tränare i Oskarshamn) var superallergisk, men det är lättare att sparka Filander om det skulle vara så (skratt). Han kände till och med av det när han kom nära mig och jag förstår dem som lider. Hundarna är bara här inne på vårt rum så de springer inte runt i arenan.

undefined
"Jag har haft dem med på princip alla matcher. Under covid satt i egen loge", säger Thomas Fröberg.
undefined
Thomas Fröberg och Birkir på kontoret i Coop Norrbotten Arena.
undefined
Nocco, 11 månader, är yngst av hundarna. Han äter kortison mot en sjudom, som gör att han dricker mycket vatten. "Jag är ute varannan timme med honom, även på natten. Det är inte konstigt att man får sömnproblem", säger Fröberg och skrattar.
undefined
Thomas Fröberg med sina vovvar på kontoret.
undefined
Thomas Fröberg med Crosby, Nocco och Birkir utanför Luleå Hockeys kansli. När matcherna börjar kommer hundarna vara på kontoret. "Sedan går vi ut på promenad i pauserna", säger sportchefen.