Solstark sommarhetta eller smällkall snöstorm, det spelar ingen större roll. Den lilla matvagnen utanför Ica i Antnäs har öppet oavsett väder. Här har ägarna Björn Öhman och Carola Grahn från Rosfors slagit ner stödbenen och arbetar nu hårt med målet att servera Sveriges bästa hamburgare.
– Det här är en passion. Vi vill göra de bästa burgarna vi kan göra. Vi vill inte göra några frysburgare med burkdressing. Vi vill tillverka så mycket vi kan själva.
Under större delen av sitt yrkesliv har Björn Öhman jobbat som slaktare. Sambon Carola Grahn har å sin sida drivit bageri i Skurup i Skåne. När kärleken lockade henne norrut hittade paret en gemensam passion för matlagning. Hemmavid blir det mycket asiatiskt och hemmagjord sushi. Att starta en hamburgervagn var däremot inget som Carola någonsin föreställt sig att hon skulle ge sig på.
– Jag gillar inte ens hamburgare. De allra flesta använder ju frysburgare och jag tycker bara de smakar järn. Men Björn är väldigt intresserad och våra hamburgare tycker jag mycket om, säger hon.
Istället var det Björn som med många års arbete inom köttindustrin som länge haft en passion för hamburgare.
– Det började för längesen. Jag har ätit mycket får och länge gjort burgare på fårfärs som jag smashat. Det är fantastiskt gott. Det är nog något som kan komma upp på menyn i framtiden också.
Den typ av hamburgare Björn och Carola säljer kallas för smashburgare, där man lägger en boll av färs på en häll och pressar ut den med en tyngd. Reaktionen som då skapas kallas för maillardeffekten och uppstår när protein och aminosyror möter en het yta med temp på minst 140 grader. Resultatet blir en tunn hamburgare med en distinkt, krispig yta.
– Att få till stekytan är en kritisk del i smashburgare. Det som är roligt med smash är att man verkligen känns skillnad på köttet. Det går liksom inte att jämföra med något annat. Har man en köttbit får man aldrig den stekyta man kan få på en färs med kombination av fett och protein. Smaken kommer fram på ett så speciellt sätt, säger Björn.
Att få till stekytan är en kritisk del i smashburgare.
Björn Öhman
Rosforsgrillen
Med speciellt utvald köttblandning, egna såser och en smakmässigt kaxig meny sticker Rosforsgrillen ut i både Piteås och Luleås hamburgerlandskap. Förutom standardvarianter som baconburgare och tryffelburgare finns här Indian style burger med butterchicken-dressing likväl som tillfälliga menygäster som OMG-burgaren med chevréost och fikonmarmelad samt nyheten med koreanskt inspirerad dressing samt picklad spetskål. Björn och Carola säger att experimenten med smaker och oväntade kombinationer är en stor del av glädjen i deras matlagning.
– Vi letar hela tiden efter nya smakinfluenser och nya idéer på burgare. Ofta har våra burgare en starkt vinklad smak åt något håll. Ingen burgare på vår meny smakar som den andra. Vi sprider ut smakerna ordentligt, berättar Björn.
Vi drömmer om hamburgare på nätterna.
Carola Grahn
Rosforsgrillen
Många gånger föds fröet till en ny burgare i Björn och Carolas huvuden för att sedan testas hemma i köket i Rosfors. Både Björn och Carola beskriver processen som en form av besatthet.
– Vi drömmer om det på nätterna. Det är faktiskt sant, skrattar Carola.
– Jag kan få en tanke i huvudet och sen kan jag inte släppa den förrän jag lagat burgaren och smakat på den. Ofta stämmer resultatet ganska bra med hur jag tänkt mig att det kommer att smaka, säger Björn.
Bland de mer utsvängda kreationerna finns den julburgare som efter testning hemma också nådde menyn ute i matvagnen.
– Det var en saffransbulle med glöggmajonäs, bacon och apelsinmarmelad som vi körde som julspecial. Den var grymt bra! Det blev en riktigt bra smakcombo, säger Björn.
Har ni några misslyckanden? Vad är värsta missen?
– Vi gjorde en blåbärsburgare med ost, bacon och en bra blåbärssylt på. Den var förvisso god, men den blev alldeles för rinnig och kladdig. Vi fick skippa den. Vi förstod att vi skulle bidra till att förstöra både kläder och bilinredningar. Det vill vi inte.
Blir man inte less på att käka burgare?
– Absolut. När man skalat 30 kilo rödlök och ska börja skära ner den för pickling, då kommer känslan att man är less på burgare, säger Björn och får medhåll av Carola:
– Då frågar man sig varför man kom på den här idiotiska idén. Var man tappat hjärnan.
Att driva matvagn som företag och samtidigt få ihop familjelivet är inte helt enkelt. Carola flyttade upp i december 2022 och sommaren 2023 köpte hon och Björn vagnen som ägdes av parets granne och som tidigare hade tjänstgjort som korvvagn i Gammelstan. Till en början kombinerade Björn sitt dåvarande arbete som personlig assistent med livet som egenföretagare.
– Jag jobbade heltid som assistent och så körde vi vagnen på kvällar och helger. Det blev så klart tufft. Det blev både sena kvällar och tidiga morgnar, säger Björn.
Än tuffare blir det när man faktorerar in familjelivet i ekvationen. Björn har fyra barn sedan tidigare och varannan vecka försöker han och Carola att jobba mindre i vagnen för att umgås som familj. Varken Carola eller Björn sticker under stolen med att det är svårt att få ihop tiden som företagare med tid som närvarande föräldrar.
– Vi försöker ta en helg ledigt och se till att vi kan göra saker och umgås. Man önskar så klart att man kunde ge barnen mer tid, men det går ju inte när man samtidigt ska driva en verksamhet, säger Carola.
– Tills dess att vi har råd att anställa folk så måste vi ju köra den där obekväma arbetstiden själva. Det är ingen som gör det åt oss, säger Björn.
Barnen själva verkar däremot inte ha något emot att inkluderas i verksamheten och när det kommer till att smaka av nya burgare till menyn har de en givet plats vid bordet.
– De har ätit allt på menyn. Det händer ofta att de får smaka och säga vad de tycker, säger Björn.
– De blir vår testpanel, fyller Carola i och skrattar.
Jag kan få en tanke i huvudet och sen kan jag inte släppa den förrän jag gjort burgaren och smakat på den.
Björn Öhman
Rosforsgrillen
Rosforsgrillen är en av ett antal matvagnar som finns inom relativt räckhåll från Piteå. Att de står just i Antnäs beskriver Björn och Carola som ett sammanträffande.
– När vi startade i september 2023 stod vi först i Sjulsmark i några månader där vi hade öppet kvällar och helger. Sedan fick vi erbjudande om att stå här vid Ica i Antnäs. Underlaget är lite större här och dessutom kan vi hyra plats av dem för att förvara lite grejer. Det underlättar mycket.
Men vill ni inte hellre stå i stan? För att exempelvis nå fler lunchkunder?
– Det svåra är att vi behöver tillgång till matförvaring och el. Det fungerar väldigt bra där vi står i dag. Men skulle någon vilja samarbeta med oss på en plats där det rör sig mer folk är vi absolut intresserade.
Efter lågsäsongmånaderna december och januari väntar nu bättre tider för Björn och Carola i grillen. Efter två år har de byggt upp en åtevändande kundkrets, varav många kommer långväga med enda ärende att äta hos dem.
– Det kommer folk från Umeå som alltid planerar att äta hos oss. Det kommer från Kalix och Boden enkom för att äta. Folk tipsar varandra och så går snacket. Det är roligt med återvändande kunder, säger Björn.
Några tveksamheter om målet med deras burgare finns inte.
– Vi ska bli bäst i Sverige, säger Carola.