I augusti 2012 offentliggjordes Piteås största idrottssatsning genom tiderna. Lindbäcksstadion på Vallsberget ska utvecklas för närmare en kvarts miljard. Bakom står tre tunga affärsmän: Staffan Persson, Hilding Holmqvist och Erik Lindbäck. Största investeringen rör en två kilometer lång skidtunnel som ger möjlighet till skidåkning även under sommaren.
– Det skulle skänka en oerhörd kvalité att kunna åka skidor året runt. Det kan bli en tunnel men vi funderar också på att istället bygga ett tak och ha en kylanläggning i backen, säger Erik Lindbäck.
Ett eller flera vindkraftverk på området ska se till att ge el till kylningen.
– Vi vill ha ett grönt perspektiv.
En förbättrad skidskytteanläggning som ska locka världseliten finns också i tankarna.
– Det finns visioner om att ha en skidskyttetävling klockan 24 på midsommarafton som Eurosport direktsänder, säger Lindbäck.
En restaurang, fler campingplatser och stugor eller ett hotell är bitar som Hilding Holmqvist är intresserad av att skapa på området.
På så sätt skulle stora grupper av elitåkare och motionärer lockas till Vallsberget för träning och boende i toppklass.
– Mälardalen blir ett upptagningsområde för oss, det tar bara två timmar från Arlanda, säger Lindbäck.
NOVEMBER 2013
Visionen att bygga en helt unik året runt-anläggning på Lindbäcksstadion går vidare med full kraft. 450 miljoner kronor ska investeras och allt ska vara klart i slutet av 2017.
– Vi siktar på att ta första spadtaget nästa sommar, säger Erik Lindbäck.
Senast PT skrev om projektet handlade det om en investering på 225 miljoner kronor. Nu har visionen utökats och summan har fördubblats till hela 450 miljoner. Bland annat ingår det här i Vision 2017:
- En 1800 meter lång tunnel för längdskidåkning delvis inglasad.
- Upphöjt starttorn och en tunnel även för alpin skidåkning
- Två hotell – ett på toppen av Vallsberget och ett längst ner.
- En stugby halvvägs upp på berget i anslutning till både längdspår och slalombacke.
- Ny lift och bilväg upp till toppen, möjlighet till mountainbike sommartid.
- Utbyggnad av alpina delen med så kallad fun park och skicrossbana.
- Stora läktare med möjlighet att följa åkare och resultat på stor bildskärm.
- Plus mycket annat som restaurang och campinganläggning.
– En anledning till att budgeten är dubblerad är att väldigt många saker har tillkommit sedan den första planen, förklarar visionären Erik Lindbäck.
APRIL 2014
Den planerade skidtunneln på Lindbäcksstadion i Piteå kan bli ett framtida eldorado även för biltestare. Tanken är att öppna delar av tunneln även för Arctic Falls och dess testverksamhet av däck.
Nu till hösten tas första spadtaget till den drygt två kilometer långa skidtunneln på Lindbäcksstadion i Piteå. Målgruppen för 80-miljonersprojektet har hela tiden varit Kalla, Hellner, övrig längdelit och skidmotionärer i bred mening.
Men nu har ytterligare en intressent dykt upp – Arctic Falls från Älvsbyn, landets ledande testföretag av bildäck. På onsdagen hölls ett affärsmöte i Piteå som på sikt kan leda fram till stora synergieffekter med skidtunneln som inkörsport. Erik Lindbäck, planläggare och en av finansiärerna bakom storsatsningen på Lindbäcksstadion, förklarar:
– Det finns fördelar att vinna både ekonomiskt och företagsmässigt med att bredda verksamheten i skidtunneln, konstaterar han.
– Här handlar det om bygga 400 meter av den två kilometer långa tunneln så att skidåkning och däcktester går att samverka, var för sig, och på olika tider av året.
FEBRUARI 2015
Piteå kommunen anklagas för "bondfångeri" och för att bryta mot kommunallagen – detta genom att gå in och stötta en privat aktör. Det handlar om bygget av skidtunneln på Lindbäcksstadion där kommunen vill satsa 15 miljoner kronor på infrastrukturåtgärder.
– Man kan kalla det för ett bondfångeriförsök: Att säga att det är infrastrukturåtgärder när en stor del av pengarna istället går till att utföra arbeten för den privata aktörens räkning på dennes byggnad, sade en person till PT som ville vara anonym.
Det privata bolaget Darkathlon får själva bekosta avtäckning och schaktbotten för skid- och biltesthallens första 400 meter. Detta för cirka en miljon kronor. Efter kritik mot Piteå kommuns del i projektet klubbades en bantad satsning av kommunfullmäktige. Ett reviderat förslag arbetades sedan fram och när kommunfullmäktige sammanträdde på måndagen hade finansieringen förändrats på en punkt:
Istället för att kommunen betalar 3,5 miljoner för avtäckning och schaktbotten för "tunnelns" första 400 meter samt el och VA, ska nu kommunen stå för 2,5 miljoner, något som endast ska gå till infrastruktur.
– Vi har förändrat ansvarsgränsen ytterligare. Vi har resonerat med jurister och det finns en risk att vi kan får uppenbara konflikter om vi blandar oss in schakt och grundläggning. Vi har en gemensam entreprenad, men vi tecknar var för sig våra avtal med entreprenören, sade dåvarande kommunchefen Mats Berg.
Klart är att kommunen också står för campingplatser, parkeringsplatser, infart, dagvatten, belysning, kantsten samt förbättring av ytan vid det befintliga servicehuset.
– Det är sådant anläggningen har nytta av i alla fall, oavsett om det blir någon skidtunnel eller inte, sa dåvarande kommunalrådet Peter Roslund (S).
MARS 2015
Skidstjärnan Charlotte Kalla går in som tioprocentig delägare i bolaget Darkathlon, som ska bygga och driva skid- och däcktunneln vid Lindbäcksstadion.
– Det är ett spännande projekt som gör att vi kan förlänga träningssäsongen, säger hon.
På onsdagen tryckte giganten Charlotte Kalla på startknappen till en gigantisk bandtraktor. Den hyvlar av området där Darkathlon ska bygga skidtunnel PT redogjort för. Trycket är en symbol för att projektet är i full gång och något som kommer att betyda mycket för Piteå Elits VM-stjärna.
– Skidtunneln blir viktig. Den ger möjlighet att förlänga träningssäsongen på snö och is, sade Kalla vid en välbesökt presskonferens i det vallahus som byggs vid Lindbäcksstadion.
Även om vi normalt har bra snöförhållanden här i Piteå kan det vara lite si och så både på för- och eftersäsong. Därför kommer tunneln att ge oss fantastiska möjligheter att träna på snö även då.
Charlotte Kalla
JANUARI 2016
På lördag, i samband med SM-veckan i Piteå, invigs den första etappen av skidtunneln. I färdigt skick ska tunneln bli Sveriges längsta, med hela 2,2 km åksträcka. Under SM-veckan fungerar den också som entréhall för alla som besöker Lindbäcksstadion i samband med aktiviteterna där.
– Även om vi normalt har bra snöförhållanden här i Piteå kan det vara lite si och så både på för- och eftersäsong. Därför kommer tunneln att ge oss fantastiska möjligheter att träna på snö även då, sade Charlotte Kalla.
Förutom fortsättningen av tunneln görs många andra satsningar på Lindbäcksstadion. Här ingår att utveckla området för alpin skidåkning med en alpin tunnel och en funpark. Nya vägar, hotell, camping, stugby, restauranger och serviceanläggning finns också med i planerna.
–Visionen är att det här ska bli ett skidcentrum i Sverige och en plats för stora sportevenemang. SM-veckan är bara början, sade Charlotte Kalla.
JULI 2017
Lindbäcksstadion i Piteå växer så det knakar. På tisdagen presenterades en ny satsning beräknad till 100 miljoner kronor som ska resultera i ytterligare 450 meter skidtunnel. Precis som tidigare handlar det om ett koncept där skidor och biltester går hand i hand.
– Det finns utan tvekan en stor utvecklingspotential där båda intressena kan samarbeta och dra stora fördelar, sade Jonas Jalar, vd vid biltestföretaget Arctic Falls.
Erik Lindbäck håller med.
– Med den här satsningen kommer vi att få möjlighet till en skidtunnel som kan erbjuda 1 700 meter skidåkning med nivåskillnader på upp till tolv meter, säger han.
Om allt går enligt planerna kan den nya anläggningen som alltså beräknas kosta 100 miljoner kronor, stå klar i slutet av juli nästa år.
OKTOBER 2017
Nu drar bygget av etapp 2 på Lindbäcksstadion igång. Någon ny skidtunnel blir det dock inte än. Den skjuts upp tills man byggt den gigantiska hallen på området. Hallen som kommer att mäta ungefär 10 000 kvadratmeter, en hektar, kommer att binda samman den gamla tunneln med den kommande tunneln.
– Man kan tänka sig att man under skidarrangemang kommer att öppna upp hela tunneln för skidåkning och då blir det världens längsta, sade Erik Lindbäck, vd för Darkathlon.
MARS 2018
Den nya inomhushallen för däcktester på Lindbäcksstadion är snart klar. Samtidigt verkar nästa planerade skidtunnel att växa ordentligt. Den första skidtunneln för 45 miljoner har mest använts för biltester och det har varit svårare för skidåkare att använda den. Förklaringen är att beläggningen från biltestarna blev betydligt bättre än vad någon kunde drömma om.
Erik Lindbäck, vd för Darkathlon som står bakom satsningen, är medveten om den saken och lovade i höstas att nästa tunnel i första hand ska vara vikt för skidåkning. Då var planen att den tunneln skulle bli 450 meter lång med en sträckning över parkeringen och sedan vika upp mot backen. Men nu är planerna ändrade.
– Tanken är att den ska bli 700 meter lång och få en nivåskillnad på 27 meter istället för som tidigare sagt tolv meter, sade Erik Lindbäck.
JULI 2018
Den byggdes som en kombination av skidtunnel och däcktunnel, men det blev inte så mycket längdåkning. I sommar har det enbart funnits några få träningstillfällen. Nyligen invigdes den testhall som ägs av Darkathlom där Arctic Falls ska köra bil- och däcktester. Investeringen på 85 miljoner kronor är en fortsättning av den första 400 meter långa skidtunnel som invigdes i samband med SM 2016.
Tunneln var tänkt att användas för skidträning och för däcktester, men så mycket skidor blev det inte. Däcktesterna tog över.
– I sommar finns det enbart några få träningsmöjligheter, sade Arctic Falls vd Jonas Jalar när den nya testhallen invigdes den 28 juni.
Erik Lindbäck, en av dem som varit drivande kring testhallarna, tycker inte att skidåkningen blivit förfördelad.
– Tanken var en kombination av skidträning och däcktester. Men man måste se till ekonomin. Resultatet av att det blev mer däcktester har skapat förutsättningar för att fortsätta projektet med ytterligare en tunnel, sade han.
Den kommande tunneln är kostnadsberäknad till 70 miljoner kronor. Den blir 700 meter lång och tio meter bred. Tunneln byggs från den nya testhallen i riktning mot Lindbäckstadion och går bakom serveringsbyggnaden och en bit upp i backen.
Lindbäcks bygg och arkitektfirman Monarken har tagit fram skisser på hur det ska se ut.Till skillnad från det första projektet är Piteå skidallians med i utformningen.
– Vi har haft en löpande dialog. Suttit med hela tiden och diskuterat hur den ska anpassas för skidalliansens medlemmar. Vi har lagt fram önskemål om att vi vill ha mer skidåkning, säger skidalliansens ordförande Björn Edenroth.
NOVEMBER 2019
Planerna för en separat skidtunnel på Lindbäcksstadion har dragit ut på tiden. Inte heller har en projektledare för att utveckla hela skidanläggningen anställts.
I januari 2019 gav kommunstyrelsen klartecken för en förskottering på 1,1 miljoner till Piteå skidallians. Pengar som skulle användas för att anställa en projektledare i väntan på medel och besked från EU-programmet Spira Mare den 21 mars.
Men något besked verkar inte skidalliansen ha fått och därför har heller ingen projektledare anställts.
– Nej, vi avvaktar med det. När det gäller vår ansökan hos Spira Mare har det dragit ut på tiden, men vi hoppas fortfarande på en lösning före årsskiftet, sade Björn Edenroth, ordförande för Piteå skidallians.
Efter att ha tittat närmare på investeringar som gjorts i både Torsby och Gällö har vi kommit fram till att en satsning på en skidtunnel med enbart skidåkning som aktivitet inte är ekonomiskt försvarbart. Med en högsäsong på endast tre månader behövs fler aktiviteter under samma tak för att lyckas.
David Gunnarstedt
MAJ 2020
Han har Kåbdalis i blodet, men tar nu med sig sina kunskaper i uppdraget att forma Lindbäcksstadion för framtiden. ”Det ska bli spännande”, säger den nya projektledaren David Gunnarstedt.
Visionen om att utveckla Lindbäcksstadion lever vidare och nu har en projektledare rekryterats för uppdraget. Målet att göra området till en komplett året-runt-anläggning med aktiviteter, boende och mat. För att kunna anställa en projektledare ansökte skidalliansen om medel från EU-programmet Spira Mare. Beskedet drog ut på tiden, men nu står det klart att pengarna räcker till en projektledartjänst på halvtid i 1,5 år.
AUGUSTI 2021
Visionerna om en skidtunnel på Lindbäcksstadion lever fortfarande. Det beskedet ger Erik Lindbäck, vd för Darkathlon. "Men vi är inte där riktigt än", säger han.
De storslagna visionerna om att förvandla Lindbäcksstadion till ett idrottsparadis presenterades första gången i augusti 2012. Det talades om en två kilometer lång skidtunnel kombinerat med restaurang, camping och hotell. Bakom planerna stod bland annat hotellkungen Hilding Holmqvist och finansmannen Staffan Persson. Skidentusiasten och företagaren Erik Lindbäck drog i trådarna.
– Anläggningen ska bli en riksangelägenhet dit folk kommer från övriga Sverige, deklarerade Erik Lindbäck.
Mycket har hänt sedan dess. Hilding Holmquist hoppade av och ersattes med biltestföretaget Arctic Falls. Någon skidtunnel byggdes aldrig – i stället står det nu en stor hall där utländska däcktillverkare kan trimma in sina isdäck utan att vara beroende av minusgrader utomhus.
– För egen del jobbar jag med att få till en skidtunnel, det har jag gjort hela tiden, men av olika anledningar har det blivit mer bil- och däcktest än skidåkning, säger Erik Lindbäck.
JUNI 2022
Projektledaren David Gunnarstedt presenterar förslag till utvecklingsplaner för Lindbäcksstadion de kommande fem åren. I utredningen finns ingen skidtunnel med
"Efter att ha tittat närmare på investeringar som gjorts i både Torsby och Gällö har vi kommit fram till att en satsning på en skidtunnel med enbart skidåkning som aktivitet inte är ekonomiskt försvarbart. Med en högsäsong på endast tre månader behövs fler aktiviteter under samma tak för att lyckas", skriver han i utredningen.
JANUARI 2023
Då inte en skidtunnel fanns med i utredningen för Lindbäcksstadion har Darkathlon dragit i handbromsen om en skidtunnel.
– Om inte kultur och fritid och skidalliansen känner att det är rätt med en tunnel i dagsläget då lägger vi det på is. De ser andra prioriteringar för verksamheten ute på Lindbäcksstadion och då ligger vi lågt, säger Erik Lindbäck.
Hur ser du på att det inte har hänt något med planerna för Lindbäcksstadion?
– Det är beklagligt att man inte satsar mer på det hela. Men man har tagit ställning och vill ha det på det här sättet. Då är det inte så mycket annat att göra.
FEBRUARI 2024
En fusion inleds där Darkathlon upplöses i Arctic Falls som tar över bolaget som ensam ägare då man köpt ut Charlotte Kalla och Lindbäcks som delägare.
– Efter kommunens utredning insåg vi att det inte fanns någon som ville driva skidåkningen även fast vi i princip var villiga att investera förutsatt att det fanns någon annan part. Efter utköpet av Charlotte Kalla och Lindbäcks har Darkathlon bara blivit ett bolag inom Arctic Falls-koncernen. Det fanns ingen anledning att ha kvar ett sådant bolag, säger Arctic Falls vd Jonas Jalar.