Revydrottningen Siw Öhman firar 30 år som skådis

Revydrottningen Siw Öhman firar 30 år som skådis

Piteå
Lästid cirka 7 min

Hon älskar att spela besvärliga tanter och vägrar att tagga ner på pitemålet. I år firar humorprofilen Siw Öhman 30 år på scenen. PT träffar henne för att prata dialekt, buskis och om varför revy inte bör vara politisk.

Siw Öhman tar emot på sedvanligt brett pitemål hemma i sitt hem på Annelund, där hon också har sin frisörsalong. Hon har drivit eget sedan 1974 och trots att hon är 70 år fyllda har hon inga planer på att gå i pension.

– Men jag jobbar inte så mycket längre. Jag är ledig fredagar, säger hon.

Ledig och ledig, får man väl säga, för inte saknas det projekt utanför jobbet. Hon och hennes revykollegor är just nu i full gång med att repetera inför 2025 års revypremiär. Där många av hennes vapendragare droppat av under åren håller Siw Öhman i. I år firar hon 30 år på Piteås humorscen. Trots att många år passerat sedan hon började minns hon än i dag det telefonsamtal som fick henne att debutera som revyskådis.

– Det var en måndag. Halv elva på kvällen ringde det på min telefon. Det var Kent Hedkvist, dåvarande medlem i revyn. Jag hade träffat honom på intensivgympa och vi hade pratat om revyn. Jag gick alltid på revyn och ofta satt jag där och fantiserade om vad jag själv skulle sagt om jag hade varit med på scenen. Så Kent visste att jag var intresserad och ringde därför för att fråga om jag ville vara med. 'Du behöver bara vara dig själv', sa han. Och det har ju fungerat, skrattar Siw.

undefined
Siw Öhman.

Resten är lokal humorhistoria. 30 år efter debuten är hon Siw med de flesta. Genom sin medverkan i både revyn och Karlbergsteatern har hon fått tusentals Piteåbor att skratta sig hesa. Att fråga en lokal revyprofil som jobbat 50 år som frisör om hon blir igenkänd på stan är väl att slå in öppna dörrar, men vissa frågor kräver sina svar.

Blir du ofta igenkänd när du är ute?

– Absolut, många hälsar på stan. Jag tycker det är jättetrevligt. Barnbarnen brukar säga att jag känner alla. Många känner igen min röst också. 'Jag tyckte väl jag hörde att det var du', brukar folk säga. Men det är bara roligt, det är ju en del av varför vi håller på med det här. Att folk tycker att det är roligt att gå på revy. Vi vill ju synas. Det är ju det som driver alla komiker och skådespelare.

undefined
Många karaktärer har kommit och gått genom åren, men de besvärliga tanterna ligger alltid Siw Öhman lite extra nära om hjärtat.
undefined
Siw Öhman

Kan du tycka det är jobbigt att bli igenkänd då?

– Nej, det tycker jag inte. Vi är också ganska snälla i revyn. Vi försöker att inte trampa folk på tårna eller köra för hårt med folk. Vi plockar upp grejer från Piteå-Tidningen och ironiserar över det, men vi försöker aldrig såra folk. Så det känns ändå bra.

Frisör och skådis. Du måste vara väldigt social?

– Ja, det är jag absolut. Däremot är det nog inte det som driver mig i revyn. Jag gillar att vara ensam och jag och min man Rickard är ofta på stugan där vi kan vara bara vi. Det som driver mig i revyn är att få den där responsen från publiken. Att höra dem skratta. Det är något jag skulle önska att alla fick uppleva.

undefined
Under 30 års tid har Siw Öhman fått piteåborna att skratta, och vid 70 års ålder har hon inga planer på att sluta. "Men jag låter publiken bestämma det där. Man ser det så tydligt, om de tänker att 'nej men kommer hojna nu igen'.”
undefined
Siw Öhman.

KVINNORNA I FOKUS

Hennes uppenbara talang för humor till trots kunde karriären på scenen ha blivit kort. Fem år efter revydebuten gick Kent Hedkvist bort. Många av det gamla gardet valde att lämna gruppen och det var nära att hela Piteås revy försvann från scenen för gott.

– Många av de gamla rävarna tappade lusten när Kent gick bort och de flesta ville sluta. Jag hade nyligen börjat och tyckte det var jättekul. Jag ville inte alls lägga av. Så jag, Åsa Ivarsdotter och Monica Goosens tog över revyn 1999. Jag hade egentligen ingen aning om vad vi höll på med, men jag hade så roligt.

undefined

Vi har varit ihop sedan jag var 14. Nu är jag 70. Men han vill inte vara med i någon revy. Vi är väldigt olika, jag och min man.

Siw Öhman

om livet med maken Rickard

Beslutet fick fler följder än de kunnat ana. Liksom andra delar av skådespeleriet har revy varit, och är fortfarande, i huvudsak en mansdominerad syssla. Sedan Siw och hennes kvinnliga revykollegor tog över Piterevyn har Piteå i detta sammanhang stuckit ut i så måtto att kvinnorna i Piterevyn både varit drivande i produktionen och dessutom kunnat spela mer varierade roller än deras kvinnliga kollegor i andra revyer.

– Titta på vilken humorgrupp som helst. De flesta är män. Även revy är väldigt mansdominerat. Ofta är det männen som har de roliga replikerna. Kvinnorna får spela bimbos eller satkärringar. Jag har träffat många kvinnor i revysvängen som säger att de helt enkelt får ta de repliker de får. Så är det inte hos oss i Piteå, hos oss har kvinnorna väldigt stor talan. Männen säger sällan emot oss.

Samtidigt tillstår Siw Öhman att könsroller spelar roll och att olika skämt ofta får olika utfall beroende på kön och ålder.

– En karl kan göra bort sig på ett annat sätt än kvinnor. En man kan exempelvis spela full på scen. En full kvinna på scen blir mest tragiskt.

Är det verkligen så?

– Jo så är det! Vi kvinnor kan å andra sidan säga saker som ”karlsloken här duger inget till”. Det kan inte en man säga. Då blir det för mycket "me too" över det hela. Det finns liknande saker som har med ålder att göra. Jag som är äldre kan skämta mer om sex och köra underlivshumor. Om en ung kvinna gör samma sak blir det snuskigt, och då skrattar ingen. Det här har vi testat så många gånger, vi har ganska bra koll på vad som funkar och hur det tolkas av publiken.

undefined
"Jag har fortfarande stora krav på mig själv. Jag hatar när det går dåligt."

KRITIK MOT PITEMÅLET

Det här med pitemålet medför ett påtagligt problem för den skribent som vill teckna ett porträtt av Siw Öhman. För många Piteåbor har hennes röst blivit synonymt med revy och skratt, lika mycket ett varumärke som ett konstnärligt signum. I detta har pitemålet blivit ett karaktärsdrag, något man inte utan vidare tar bort. I kombination med hennes humoristiska energi och dragning till buskis får dialekten närmast rabeläiska drag. Den samvetsgranne journalisten borde förmodligen skriva samtliga citat på pitemål, men för den breda läsekretsens skull hänfaller vi istället till rikssvenska. Ett svaghetstecken, om Siw själv får tycka till.

– Det händer att folk kritiserar att vi pratar pitemål. ’Vi kan då inte gå på revyn för vi förstår inte vad ni säger’. Då blir jag rent av förbannad. Det här är en lokal revy och då kör vi på pitemål. Om man har bott hela livet i Piteå och inte förstår pitemål, det är att göra sig märkvärdig. Det gör mig irriterad. Jag tycker det är viktigt att ha kvar dialekten.

undefined

Revy är väldigt mansdominerat. Ofta är det männen som har de roliga replikerna. Kvinnorna får spela bimbos eller satkärringar.

"VILL INTE VARA POLITISK"

Den som gått på Piterevyn vet att humorgänget inte är främmande för att ta upp dagsaktuella frågor och Siw Öhman sticker inte under stol med att Piteå-Tidningen under alla år varit en viktig leverantör av råmaterial för revygruppen att förädla till humor. Här blir balansgången mellan det som är allmängiltigt och vad som är politik en vansklig väg att gå. Siw Öhman betonar däremot att hon inte tycker att revy ska vara en scen för politisk protest.

– Nej, jag tycker inte det. Då hade jag nog inte varit med. Gamla Piterevyn där Kent och gänget var med, de var bra på det där. De kunde verkligen vara ironiska och göra politisk satir med knorr. Vi har inte varit bra så bra på det. Jag tycker det är roligare med buskis, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker inte det är vår uppgift att tycka till och stöta oss med folk till höger och vänster. Vi ska ju få folk att skratta och ha en trevlig kväll. För mig är det viktigare än att göra politiska poänger.

undefined
Siw Öhman, Piterevyn

Även om tydliga politiska poänger hålls utanför ekvationen är det inte heller alltid som humorn som sådan går hem hos publiken. Siw säger att hon själv stått för en av de senaste årens sämre skämtidéer.

– Vi var spermier på scenen en gång! Det var min ide! Jag tyckte det var jätteroligt, men det fungerade inte alls. Det var två tvillingspermier som satt ihop och sen kom en svart spermie på slutet. Vi försökte få det där att funka men det gick inte.

Så det blir inga fler spermier på scenen?

– Nej, inga fler spermier på Piterevyn.

undefined
Siw Öhman i rollen som Barbie.

Samtidigt som Siw firar 30 år som skådis firar Piterevyn i sin nuvarande form 25 år, en resa Siw själv i högsta grad bidragit till att forma. Under hösten har gruppen jobbat med årets revy och på fredag är det dags för premiär. Några planer på att sluta har hon inte och så länge Piteåborna skrattar vill Siw Öhman fortsätta spela revy.

– Jag tror publiken får bestämma det där. Man ser så tydligt deras reaktion, om det blir så att ”nej men kommer hojna nu igen.” Då är det dags att sluta, men så känner jag inte ännu.

undefined
Siw Öhman tycker inte om långa revynummer utan gillar snabba scenbyten och rappa karaktärer. Militären kommer piteåborna att få stifta bekantskap med i årets revy.