Detta har hänt i Kalamarkmordet

Detta har hänt i Kalamarkmordet

Piteå
Lästid cirka 3 min

Det är nu 20 år sedan mordet i byn Kalamark, utanför Piteå, inträffade. Efter att den tidigare morddömde Kaj Linna frikändes efter 13 år i fängelse är fallet ouppklarat. Här är historien om det brutala mordet som satte skräck i ett samhälle.

Onsdag kväll den 14 april 2004 sker överfallet. Bybon Roger Lindberg blir nedklubbad i ladugården. Han binds och tejpas med utstuderad grymhet, och lämnas att dö under en massa bråte. Brodern Sune slås blodig i sin egen säng, binds, utan möjlighet att kunna söka hjälp. Först efter 1,5 dygn uppdagas våldsdådet.

undefined
Sune Lindberg (t.v) misshandlades svårt och brodern Roger Lindberg (t.h) mördades brutalt för 20 år sedan i byn Kalamark.

18 april 2004

Den så kallade 33-åringen grips som misstänkt för mord och grov misshandel, men släpps senare.

1 juli 2004

Kaj Linna grips i staden Swansea i Wales efter att ha varit efterlyst och anhålls senare misstänkt för mord. 

31 november 2004

Kaj Linna åtalas för grovt rån och mord på Roger Lindberg, utpekad av det så kallade kronvittnet. Han var då 32-åring bekant sedan tio år sedan som säger sig ha försökt avstyra det hela.

undefined
Kaj Linna dömdes 2004 av Luleå tingsrätt till livstids fängelse för rånmordet på Roger Lindberg. Efter 13 år i fängelse frikändes han.

7-14 december 2004

Rättegång hålls i Luleå tingsrätt. Teknisk bevisning saknas helt, men åklagare Mikael Lunquist menar att det är Kaj Linna som utfört mordet. Linna själv nekar till brott.

29 december 2004

Luleå tingsrätt dömer Kaj Linna till livstids fängelse för mord, grovt rån och stöld. Linnas advokat säger att det är ett hot mot rättssäkerheten att man kan dömas för mord med så liten bevisning. Domen överklagas av försvaret.

18 mars 2005

Hovrätten för övre Norrland fastställer tingsrättens dom.

undefined
Under 2005 ansökte Kaj Linna om resning för första gången, men då nekades han av Högsta domstolen.

17 april 2005

Kaj Linna överklagar till Högsta domstolen (HD) men han nekas prövningstillstånd.

14 juni 2006

Dagens Nyheter granskar Kalamarksmordet. I en artikel hävdas att det så kallade huvudvittnet ljugit och att polisen slarvat med utredningen.

undefined
Den tidigare polisen Iwan Wikström, som initialt utredde Kalamarksmordet, mobbades och frystes ut vilket försvårade utredningen.

10 februari 2009

Chefsåklagare Jörgen Lindberg vid riksenheten för polismål beslutar att granska hela förundersökningen för att ta reda på om polis eller åklagare gjort sig skyldig till något brott.

28 februari 2010

Högsta domstolen öppnar utredningen. Riksåklagaren får i uppdrag att göra en ny rekonstruktion och redovisa det så kallade dna-spåret snusloskan.

26 april 2010

Utredningen av polis och åklagares arbete läggs ner, men brister finns.

21 oktober 2010

Högsta domstolen nekar Kaj Linna resning, men två av fem justitieråd vill ge fallet en ny prövning.

undefined
Leif GW Persson har under åren varit mycket kritisk till polisutredningen i Kalamarksfallet.

1 december 2010

Kriminologen Leif GW Persson menar att Kaj Linna är oskyldigt dömd. Advokaten Thomas Magnusson övertar fallet och sätter kriminalduon Jan Olsson och Peter Karlsson att granska utredningen.

9 juni 2015

Podcasten Spår granskar Kalamarksmordet. Kronvittnet ändrar nu sin historia om den så kallade avvärjningsresan.

undefined
Kaj Linna satt 13 år i fängelse innan han blev frisläppt.

20 oktober 2015

En ny resningsansökan lämnas in av Kaj Linna och hans försvarare Thomas Magnusson.

29 december 2016

Högsta domstolen beviljar nu Kaj Linna Resning.

undefined
Kaj Linna frisläppt Kalamark

30 maj 2017

Efter 13 år i fängelse släpps Kaj Linna nu på fri fot. Hovrätten gick på försvarets linje att släppa honom i väntan på dom. "Nu är det över. Äntligen," säger Kaj Linna.

15 juni 2017

Kaj Linna, som mot sitt nekande dömdes till livstids fängelse 2004, frikänns för rånmordet i Kalamark. "Vår slutsats är att den bevisning som presenterats i rättegången är otillräcklig och därför inte kan leda till en fällande dom", säger hovrättspresident Margareta Bergström, som varit rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

undefined
Kalamarksmordet är efter Kaj Linnas frikännande fortfarande olöst.

30 mars 2018

Kaj Linna får 18 miljoner kronor i skadestånd av staten för att han suttit felaktigt frihetsberövad i 13 år. Skadeståndet är rekordstort.

28 maj 2019

Kalamarksmordet kommer att hamna hos polisens kalla fall-grupp, som tittar närmare på gamla olösta brottsfall.

31 augusti 2021

Den dåvarande chefen för kalla fall-gruppen berättar att Kalamarksmordet "finns på deras radar" och under hösten man kunna grotta ned sig i fallet.

12 april 2024

Kalla fall-gruppens vikarierande chef Marie Kristiansson berättar att man inte aktivt jobbar med Kalamarksmordet. Fallet är fortfarade olöst efter Kaj Linnas frikännande.