Pitebon som räddade Växjö

Här är Anders Öman – pitebon som tagit Växjö från konkurshot till SM-kvartsfinal.
PT åkte till Småland för att fråga den kaxiga uppstickarens vd vad som ligger bakom den unika förvandlingen.
– Gräset är inte grönare på andra sidan. Fortsätt, gräv där du står, säger Öman.

Anders Öman, ursprungligen från Piteå, är vd i Växjö Lakers. PT har träffat Öman för att fråga vad som ligger bakom klubbens framgångsresa.

Anders Öman, ursprungligen från Piteå, är vd i Växjö Lakers. PT har träffat Öman för att fråga vad som ligger bakom klubbens framgångsresa.

Foto: Lina Alriksson

Växjö2014-03-17 09:49

Våren 2008. Media rapporterar flitigt om den stora ekonomiska krisen i Växjö Lakers.

Ingen vet exakt hur stora skulderna är. Men många vet att situationen är allvarlig.

Växjö är bara millimetrar från konkurs.

Lösningen?

En pitebo.

Häftig resa startar

Nu väljer Anders Öman att återigen kliva in i Växjö Lakers. Tillsammans med företagaren Michael Marchal går Öman in med de pengar som klubben behöver för att säkra elitlicensen. Samtidigt bolagiseras Växjö. Föreningen behåller 51 procent av aktierna. Resten ägs av Öman och Marchal.

Här tar den ekonomiska krisen slut och nu är den småländska klubben redo att starta en häftig resa.

En resa som säsongen 2010/11 tar dem upp i elitserien.

Och nu är de framme i sitt första SM-slutspel. Någonsin. Mot Luleå Hockey.

Hur har Anders Öman, nu vd i klubben, byggt upp den förening som står mellan Luleå Hockey och en SM-semifinal?

Klubben hade tre alternativ

– Det här året har varit en dans på rosor jämfört med de två första åren i elitserien. Det enda vi diskuterade då var hur vi kunde utveckla laget, hur skulle vi klara oss, hur skulle vi få publik till matcherna?, säger han.

Värre och värre

Anders Öman dricker lite kaffe medan han – från fjärde våningen i Vida Arena – blickar ut över parkeringen.

Medan vårsolen fortfarande lyser stark förklarar han varför han 2008 gick in i Växjö Lakers.

En klubb som han hade varit ordförande i, i flera år vid millenniumskiftet.

– Det var ekonomin. I februari hade vi varit nere och åkt skidor. Jag minns det väl. En kompis var ordförande och ringde till mig och frågade om jag kunde komma på ett möte. ”Vad är det?”, frågade jag. ”Är det ekonomin”?

Den dåvarande ordföranden svarade – ja.

– Jag var adjungerande i styrelsen under våren där och det blev bara värre och värre för varje möte som vi hade.

Växjö Lakers befann sig här i en återvändsgränd. Det fanns tre alternativ.

> Skjuta till kapital.

> Göra en rekonstruktion.

> Gå i konkurs.

– Vi sa att vi skulle försöka samla ihop pengarna och försöka betala. Vi tyckte att det var mest renhårigt.

Satsade en miljon var

Anders Öman fick ta tag i insamlandet av pengar. Under ett stormöte fick sponsorerna veta hur akut situationen var.

Eller, rättare sagt: De fick veta hur akut styrelsen trodde att situationen var.

– Sponsorer, supportrar, alla fick samma information. Vid det tillfället trodde vi att underskottet var två miljoner. Men för varje möte som vi hade ökade underskottet med en halv miljon. Det totala underskottet var 3,8 miljoner kronor, säger Öman och fortsätter:

– När vi till slut hade hela bilden klar för oss så kände vi att vi inte kunde gå ut en gång till allmänheten och säga att vi behöver mer pengar. Vi hade fått in två miljoner.

Så …?

– Antingen gick vi i konkurs eller så fick vi skjuta in pengar. Jag satte in en miljon och ”Micke” satte in en miljon. Så hade vi fixat det.

Ni bolagiserades ni den här vevan?

– Vi sa det, ”Micke” och jag, att om ska gå in med så mycket pengar vill vi säkerställa makten i det litegrann. Så vi sa att vi ville ha 49 procent av aktierna. Det blev ett beslut från gamla styrelsen att vi skulle göra så. Sen körde vi mot elitserien. Det tog tre år.

Exakt hur gjorde ni för att gå från att vara ett konkursmässigt lag till att gå upp i elitserien?

– Vi började bli rätt så tydliga. Med vad vi skulle göra. Vi jobbade igenom affärsplanerna noga. Vi bestämde oss för att inte göra så många saker som vi gjort innan, som vi gjorde halvdant. Sen satte vi upp en tydlig målbild för hur vi skulle jobba med laget.

– Men det är klart, det kräver ett jäkla fokus. Vad gör vi? Vad gör vi med spelartruppen? Hur tränar vi? Hur utvecklar vi laget? Gräset är inte grönare på andra sidan. Fortsätt. Gräv där du står. Bli bättre, liksom. Det är små saker som gjort att vi blivit bättre. Första året blev vi sist eller näst sist i kvalserien. Sen gjorde vi det bättre. Tredje året hade vi lärt oss vad som krävdes.

Men många lag som går upp har det kämpigt?

– Vi hade bra organisation och bra ekonomi. Första året gjorde vi under säsongen-värvningar, vi värvade faktiskt för åtta miljoner under säsongen. Vi hade pengarna. Det var en orsak till att vi klarade första året. Andra året? Jag skulle säga att orsaken till att vi klarade andra året var att vi bytte tränare efter 14 omgångar.

Lite gör mycket

Nu spelar Växjö sitt första SM-slutspel.

– Skillnaden är inte så gigantisk stor. Lite små förbättringar gör stor skillnad. Första året vi var i kvalserien, våren -09, hade vi inte ett sämre lag än det som gick upp våren 2011. Men vi var inte förberedda då, vi visste inte vad det innebar. Det är samma ska med slutspelet nu, vi vet inte vad det innebär. Så vi är otroligt ödmjuka inför uppgiften.

Så klart …

– Det enda jag kan säga är att om det är som i kvalserien så har vi upplevt det och lärt oss hur det ska vara. Kan vi agera utifrån det? Då vet vi vad som krävs. Annars inte.

Som norrbottning – har du någonsin haft känslor för Luleå?

– Ja, det har varit mitt favoritlag. Även när jag spelade.

Gör det här att det blir ännu mer speciellt att möta Luleå i kvartsfinal?

– Ja, så är det ju. Min brorsa bor i Piteå, han är Luleå-fan. Men nu har han gått över till att bli Växjö-fan. Hans pojkar sitter med Växjötröjor. Det är kul. Men det är klart, med min historia så är det ju inte konstigt att det blir speciellt. Jag har ju all min släkt där uppe.

Du flyttade till Växjö när du var sex år. Gör det att du aldrig har sett Piteå som hemma, hemma?

– Nej, inte hemma-hemma. Jag säger så här, det är här jag kan stigarna och alla genvägar. Det är här jag kan alla telefonnummer som gör att saker blir gjorda. Kommer jag till Piteå eller Luleå är det ju inte så. Då känner jag bara min släkt. Men jag har jobbat på SSAB, jag sommarjobbade där hela gymnasietiden. Jag har även jobbat på Assi, säger han och tar en klunk kaffe.

– När jag var liten åkte jag till Piteå på sommarloven. Mina föräldrar satte mig på tåget till Älvsbyn, sen hämtade mormor och morfar mig. Sen bodde där på sommaren och jobbade där. Det var lite halv-hemma. Jag bodde där två och en halv månad varje sommar. En jättefin tid.

> Växjö vann första SM-kvartsfinalen hemma mot Luleå i söndags. Tisdag kväll möts lagen igen i Coop Arena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!