Filip flyttade för att följa sina drömmar

Ung har träffat Filip Lundberg som berättar om erfarenheten att kastas ut i vuxenvärden när man väljer att följa sina drömmar och gå gymnasiet på en annan ort.

Filip Lundberg. Nästa steg för Filip är A-klassning vilket kräver 1500 rankningspoäng. Kanske når han mållinjen redan efter helgens tävlingar i Skellefteå.

Filip Lundberg. Nästa steg för Filip är A-klassning vilket kräver 1500 rankningspoäng. Kanske når han mållinjen redan efter helgens tävlingar i Skellefteå.

Foto: Elin Larsgren

UNG2017-02-02 20:32

Nu i gymnasieväljartider råder säkerligen en blandning av både hopp och förtvivlan bland ungdomar. Kanske ska en och annan flytta hemifrån för första gången till hösten. Kanske vissa också på om det är rätt val. Filip Lundberg var en av dessa ungdomar förra året, men valde att lämna det bekväma för att nå sina mål.

Idag bor Filip Lundberg, 16, i en lägenhet i Umeå som delas med tre andra killar, alla fyra är där i syfte att utvecklas inom sin idrott. Filip har testat otaliga sporter och har både hockey, fotboll och innebandy på meritlistan. Men i slutändan var det badminton som Filip fastnade för.

– Det är en väldigt snabb och fysisk sport, och det är alltid något som händer vilket gör det väldigt roligt.

Filip beslöt sig för att söka badmintongymnasium i åttonde klass och när det var dags för gymnasievalet ansökte han. Antagningsbeskedet blev positivt och i höstas flyttade Filip söderut. Men efter bara någon vecka i Umeå övervägde Filip att flytta hem igen. Hemlängtan, saknaden efter flickvännen och pendlingen mellan hemmen tärde på honom. Att plötsligt behöva utföra alla vardagssysslor helt själv parallellt med träningspass och samhällsstudier var även det en omställning. Men tillslut beslutade sig Filip för att det var värt det och valde att fortsätta.

Vad skulle du ge för tips till någon som vill börja gymnasiet någonstans?

– Ge inte upp för tidigt, kämpa fastän det är jobbigt. Om du verkligen vill – måste du ge det en chans. Om det inte förändras efter ett halvår kanske man bör överväga om det verkligen är rätt för en. Det tar ett tag att ställa om, redan efter någon månad började jag vänja mig, säger Filip.

Hur känns det att flytta hemifrån och hur fungerar det att bo med andra?

– Det känns som ett bra första steg att flytta hemifrån under gymnasiet. Nu har jag ju fått testa på att bo hemifrån, fast med andra, innan man skaffar eget. När det kommer till städning och liknande så har vi ett system, som följs ”ibland”, men vi sköter alla sysslor individuellt, alla lagar sin egen mat och sköter sina sysslor.

Vad är det bästa med idrottsgymnasiet?

– Alla nya kompisar, framförallt inom träningen. Det är en väldigt bra gemenskap, vilket kanske beror på att alla har ett gemensamt intresse. Jag utvecklats massor sedan jag började i höstas. Nu har vi tränare som är dedikerade att just vi ska lyckas och har lagt upp ett specifikt träningsschema för att vi ska nå dit.

Nästa steg för Filip är A-klassning vilket kräver 1500 rankningspoäng. Poäng som samlas ihop genom att nå semifinal eller högre under flera tävlingar. Kanske når han mållinjen redan efter helgens tävlingar i Skellefteå. Det stora målet är dock elitklassning, vilket Filip hoppas kunna nå efter de tre åren på idrottsgymnasiet. Sedan väntar förhoppningsvis idrottssatsning utomlands.

Varför tror du att du har blivit bra på badminton?

– Jag är inte typen som ger upp direkt, vilket är viktigt oavsett sport. Till exempel efter att jag blev B-klassad blev det många förluster till en början, vilket satte krav på mig att behålla kämpaglöden, säger Filip.

Tänker du mycket på kost och liknande?

– Ja, hyfsat mycket, jag är noga med att få i mig tillräckligt med energi i alla fall. Det blir mest pasta med olika tillbehör och matlådor från Piteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!