Tre poäng – resten tar vi sen

Piteå IF tänker vinna division 2. I så fall måste flera saker förbättras. För spelet mot Östersund räcker inte dit.

7 april 2019 21:00

Fyra plusgrader. Knastrande gruslager istället för snöknarr under skorna på promenadvägen mot LF Arena. Täckbyxorna på för att klara ett par timmar utomhus.

Seriepremiär i april. Det är som det brukar.

Aldrig har spelet så liten betydelse. Sällan poängen så stor.

Alla vet förutsättningarna. Inget lag är i närheten av som bäst första tävlingsveckan på året.

Premiärer handlar om poäng. Att få utlopp för all inneboende energi som byggts upp under tunga vintermånader av försäsong. Känna att du själv är igång, att laget är det och att det ger resultat.

Spelet får man liksom ta sen.

Det var ganska precis där PIF hamnade också.

Som väntat öste de rödklädda på första kvarten. Tog kontrollen över bollen, visade löpvilja, återerövrade bollen högt och utmanade.

Men det var på en kontring med snabba bollsläpp i rätt lägen som Gustav Rönnbäck-Wallin gjorde 1–0.

Med sina offensiva, löpvilliga, spelskickliga killar, kommer PIF att älska sådana omställningsmöjligheter den här säsongen. Det vet motståndarna om. Därför kommer många lag att backa hem, göra det trångt och lämna över bollinnehavet.

Piteås sätt att föra matchen var inte fulländat. Stundtals var det för mycket felpass, felbeslut och krångligt spel. Östersund lyckades göra det trångt och hemmalaget spelade ofta in sig i en labyrint på kanten utan möjlighet att spelvända.

När ytorna blev öppnare utifrån matchens läge så kunde PIF skapa mer.

Ett lag som tänker vinna serien måste behärska olika typer av matchbilder. Det måste den här upplagan också lära sig. De offensiva spelarna är många. Med det sagt. Piteå måste inte alltid gå framåt. För att vinna krävs det också att laget har förmågan att kontrollera matcherna. Utnyttja bollinnehavet till att spela utifrån resultatet istället för att skena mot mål. Dra ner tempot, täppa till ytorna, lita till furbo snarare än överstegsfinter i högsta fart.

PIF släppte till tillräckligt många klara chanser för att kunna förlora den här matchen. Det fanns hål framför det egna försvaret som Johan Hedström hur mycket han än springer inte kunde täppa till. PIF var framtungt ifjol och så såg det ut nu.

Tre poäng i tabellen. Det enda som spelar roll i en premiär. Men ska PIF ta så många som krävs för att nå division 1, finns det bitar att dels behålla men också att jobba på. Säsongen kommer ändå inte att avgöras förrän i höst.

KRÖNIKA

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!