Bodentravet vill vara en del i samhällsutvecklingen

Bodentravet är som året runt-bana navet i travsporten norr om Umeå. I och med den planerade industrialiseringen i regionen vill de vara en del av samhällsutvecklingen, inte bara i Boden utan även i Norrbotten.

David Zimmer växte i stort sett upp på Bodentravet. Nu är han travbanechef.

David Zimmer växte i stort sett upp på Bodentravet. Nu är han travbanechef.

Foto: Reino Jillker

Trav2022-03-03 11:37

– Vi är dynamon för travsporten i hela Nordkalotten. Så är det, och jag tror att vi även ska vara en dynamo för hästsporten i länet. Det är roligt att jobba här i Boden för här finns det ett stort hästintresse, inte bara travintresse, säger David Zimmer, travbanechef för Bodentravet.

Bodentravet är Sveriges nordligaste travbana och är den enda i Norrbotten. Pengarna kommer från ATG som är hästsportens spelbolag. När man spelar på V75 går 75 procent tillbaka till spelarna, spelskatt är 22 procent, medan resten går till förbundet, 

Svensk travsport, som delar ut pengarna till Sveriges 33 travbanor enligt parametrar beroende på antalet tävlingsdagar, antalet hästar som finns i regionen, antalet aktiva licenser och hur många hästägare det finns. Det andra benet är att ta in pengar genom sponsorer och samarbetspartners.

– Mer än 50 procent kommer från förbundet. Utan spelet skulle det vara svårt att bedriva den verksamhet vi gör, säger han.

Hanna Olofsson, som varit travtränare i tio år, är en av tio professionella travtränare vid Bodentravet. På sin anläggning i Råbäcken tränar hon och tre anställda omkring 45 hästar. Sett till antalet anställda och antalet hästar är hon Bodentravets näst största travtränare.

– Att äga en häst är en dyr hobby, men det är en hobby som man kan tjäna en slant på. Att segla eller golfa är bara utgifter. Det en kund betalar för en travhäst hos en travtränare är dagsavgiften. Den ska täcka in allt. Det man kör in är en bonus, säger hon. 

Hanna Olofsson som både tränar och kör hästar, körde förra året in omkring 3,5 miljoner kronor, varav hon får behålla 10 procent eller 350 000 kronor. 

– Det är ganska normalt att den som kör tar 10–12 procent. Att köra in pengar är även det en förutsättning för att få nya kunder, säger hon. 

År 2020 investerade Bodentravet fem miljoner kronor på ett nytt stall med provtagningsstall och inskrivning. De har även byggt ett utbildningsstall för barn och vuxna som har kursverksamhet. 

– Det är som en ungdomsgård. Barnen kommer dit och hänger där, gör sina läxor och håller på med hästar, säger David Zimmer.

Bodentravet är en förening med engagerade medlemmar, något som ställer speciella krav på ledningen.

– Ibland måste man ta företagsekonomiska beslut som kan vara svåra att förstå ur ett föreningsperspektiv. Till exempel har vi hyrt ut banan för en filminspelning och det betyder att den är stängd. Något som påverkar alla som tränar hästar, men vi får in en summa pengar på den uthyrningen som gör att vi kan göra satsningar på banan på lång sikt för de som är här och tränar, säger David Zimmer. 

Hanna Olofsson, som är en av tre kvinnliga travtränare i Boden, har en diger meritlista. Bland annat blev hon 2015 banchampion på Bodentravet med flest vunna lopp både som tränare och kusk, men hon rankar femteplatsen i Travkriteriet 2021 med hästen Hennesi Walk som hon tränar, som sin största framgång.

– Vi lyckades kvala in en häst till det största loppet för treåringar i Sverige. Den var femma och det låter inte så anmärkningsvärt men det var väldigt stort och bra och hästen gjorde en väldigt god insats. Jag körde försöket men inte i finalen för jag var avstängd. Så sopigt, säger Hanna Olofsson och skrattar.

Fakta om Bodentravet

Bodentravet ingår i Norra Norrlands travsällskaps verksamhet och är en ideell förening.

Omsättning: Cirka 24 miljoner kronor.

Anställda: 4,5 tjänster.

Travtränare: Ungefär 150 tränare totalt, varav tio är professionella tränare.

Största lopp: Norrbottens Stora Pris med 1 miljon kronor i förstapris. År 2020 sänktes det till 500 000 kronor på grund av pandemin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!