Cornelia sadlade om och gör succé

29-åriga Älvsbytjejen Cornelia Lindmark sadlade om från rid- till travsport för några år sedan. Succén lät inte vänta på sig. Kallblodet Hammarns Qrut har vunnit fyra av sju starter. "Jag köpte honom som föl", berättar Cornelia.

Cornelia Lindmark, Nils Nyström och Hammarns Qrut

Cornelia Lindmark, Nils Nyström och Hammarns Qrut

Foto: Christoffer Markström

Trav2021-05-31 06:56

Strax efter lunch måndag startar 5-årige Hammarns Qrut i V4-2 i Skellefteå.

– Han står hårt inne i loppet. Det är en tuff proposition, men allt kan hända. Jag är lite skeptisk inför uppgiften på förhand och den här gången är jag nöjd om han tar sig runt och är hel efter loppet, säger Cornelia.

Hammarns Qrut köptes som föl.

– Han var drygt ett år när han kom till mig. Jag har alltid tyckt att han varit bra, men man är väl partisk. Han visade framfötterna i 2-årsserien så ett litet hopp om att han skulle prestera i loppen fanns innan debuten, berättar Cornelia och fortsätter:

– Men han galopperade bort sig i debuten i Umeå. Det var en slibbig bana och jag tror helt enkelt att han inte fick det fäste han behöver. Sedan blev det start på isbanor och då blev det tre raka segrar och trots att hoppet om att det var en bra häst fanns blev man ändå chockad och jätteglad efter första segern i Skellefteå. Han vann ju så överlägset.

Segern i Skellefteå följdes av ytterligare två i Boden. Senast i Skellefteå avgjorde Hammarns Qrut en tuff slutstrid med fyra hästar inblandade.

– En lovande häst som visade bra uppfattning då, berömmer rutinerade kusken Per Gustafsson

– Hammarns Qrut har jobbat på som vanligt efter senaste loppet. Inget annorlunda än vad vi brukar. Tycker alltid att han känts bra, säger Cornelia som även äger halvbrodern Hammarns Herkules, 4-år.

– Han är inte inkvalad ännu. Måste få mogna och växa till sig i kropp och knopp. Hoppas på kval i sommar eller mot höstkanten, förklarar hon.

Stallet där hennes och Älvsbyamatören Nils Nyströms hästar huserar ligger i Nystrand.

– Vi hyr in oss där och kan hjälpa varandra mellan varven, säger Cornelia som jobbar som elektriker.

När det är lunchtrav i Skellefteå blir det alltså en dag ledigt från jobbet.

– Men så är det alltid när det är tävlingar. Dag eller kvällstrav spelar ingen roll, menar hon.

29-åringen kom in i travsporten via en kompis som hade travhästar i samma stall där Cornelias ridhäst Alsaker Svarten stod.

– Min ridhäst var en gammal travare som sprang in närmare miljonen till sina gamla ägare. Jag hjälpte min kompis med travhästarna och tänkte att jag skulle köpa en häst och börja. På den vägen är det.

På väg mot seger nummer fem är Hammarns Qrut. Om den kommer redan måndag i Skellefteå återstår att se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!