Historien kring Klocksve Adrian är väldigt speciell och fanns inte papper på saken är det lätt att tro att det handlar om en skröna där det ljugs likt en häst travar.
Den bildsköne guldfärgade hästen med vit svans, nos och man har endast startat vid 33 tillfällen under sin karriär. Och sedan premieloppet som 2-åring, de dubbla kvalloppen som 3-åring startade han som 4,5,6 och 7-åring innan ett fyra års långt uppehåll väntade fram till comebacken som 11-åring.
– Han har ett löphuvud av guld, men det har varit allehanda problem med benen och mest av allt hovarna, berättar Ralf.
Championkusken Sandra Eriksson är den som vunnit mest lopp med Klocksve Adrian. Hon hävdade efter en av de tre raka segrarna i början av vintern 2022 att Lillpitehästen varit miljonär för länge sedan utan sin skade och hovproblematik.
Klocksve Adrian har alltid setts som en profil på banorna i norr. Travspelarna har dock inte varit med på noterna. Eller vad sägs om segrar till 40 gånger insatsen med Roger Nilsson som 4-åring, en triumf till 110 (!!!) gånger med Ralf Johansson i sulkyn som 5-åring och en spurtseger till 31 i odds när Sandra Eriksson rattade in honom året efter. Och så sent som i torsdags delade Klocksve Adrian ut närmare tio gånger pengarna när Maria Bodin körde hästen i ett V64-lopp i Boden. Klocksve Adrian har delat ut sammanlagt 212 gånger pengarna under nio segrar i 33 försök.
– En comeback som 11-åring är det inte många hästar som klarar, men Klocksve Adrian kom igen och tände till när min sambo Marianne började rida honom. Ridträningen och turerna på körvägarna och slingorna häromkring har inneburit massor, kommenterar Ralf.
Tidigare huserade Lillpiteamatören på en ranch mitt i byn där Sofie Caprice var den mest framstående när det begav sig på 90-talet. Idag är det kanske fel att kalla Klocksve Adrian och Johansson och Marianne Marklunds andra djur Lillpitehästar. Gården där de bor och de stora natursköna skogshagarna där hästarna huserar ligger i Brattknabben - en styv mil utanför Lillpite.
Förutom Klocksve Adrian verkar kvartetten Alice Isvind, Ängsfreja, Wild Å Vacker och Urano Streamline stormtrivas. De har tillgång till allt. Foder, vatten och var sin byggnad med tak över huvudet.
– Vi har dem på utedrift året om, berättar Ralf.
Intill gården rinner en liten bäck. Paret tar fram några filmklipp i mobilen när en utter dyker ned och kommer upp med en kråssmörjning iform av en forell.
– Här runt omkring finns mycket av Norrbottens djurarter. Utter, björn, lodjur, älg exempelvis, säger Ralf.
– Hästarna har sett björnen någon gång i utkanten av hagen, men flocken jagade bort den, berättar Ralf.
12-årige Klocksve Adrian må vara herre på täppan runt travovalen, men i flocken i hagen i Brattknabben är det Wild Å Vacker som bestämmer.
– Men i torsdags var Klocksve Adrian full av adrenalin i duschen efter loppet. Han var som en hingst, berättar Marianne som hade svårt att somna efter hästens andra raka seger inom loppet av en vecka.
– Vi får se var nästa start blir. Det finns ett lopp i Boden i början av januari och ett V75-lopp på Umåker, juldagen. Vi har dock respekt för den långa resan och motståndet som kan dyka upp i V75. Vi får se var det blir, säger Marianne.