Utökningen av SHL till 14 lag nästa säsong har gjort att kapprustningen pågår in i det sista.
Lagen på övre halvan i den allsvenska tabellen ser tidernas chans att avancera då de finns fyra SHL-platser – två är garanterade – att spela om.
Lagen på den undre halvan i SHL bävar för degradering och försöker spetsa sina trupper.
Den 31 januari stänger transferfönstret och sedan säsongsstarten har de 26 lagen i SHL och allsvenskan gjort över 150 spelaraffärer.
Missade värvningar
Leksand är värsta laget med 13 spelarförändringar, sju spelare har kommit och sex har lämnat, men som serie är allsvenskan klar etta och nästan 100 spelare har snurrat ut och in.
– Det jag i viss mån kan uppleva är att många rustade även inför säsongen och där kan vi ju konstatera att en del av spelarköpen inte har fallit ut i god jord, utan man har behövt byta dem eller ersätta dem med nya spelare, säger Englund.
Två allsvenska klubbar kämpar för sin överlevnad, Timrå – som spelade i SHL så sent som 2013 – och Almtuna som ansökt om rekonstruktion.
Christer Englund hoppas att den här säsongens köpfest inte ska drabba fler klubbar – och hoppas att nya licensregler som sjösätts till nästa säsong ska hjälpa klubbarna att hålla hårdare i pengarna.
Ökade krav
Enligt de nuvarande licensreglerna, som gällt sedan 2001, ska klubbarna ha ett positivt eget kapital för att få grönt ljus. I framtiden räcker inte det.
– Man ska ha ett större eget kapital, det kommer inte att räcka med att bara ha ekonomin i balans. De krav vi sjösätter bygger också på att man ska kunna höja dem och man kommer att ha en modell där man också ges tid att växa in i det här. För ishockeyns del är det väsentligt att man kan fullfölja säsongen, vi vill inte ha serier där det visar sig att en förening måste avbryta seriespelet och där man måste räkna om serierna, säger Englund.
Hur stort kravet blir på eget kapital vill inte Englund säga.
– Jag vill inte föregripa något, men de samtalen kommer snart att vara klara, säger Englund om förhandlingarna mellan förbundet, SHL och hockeyallsvenskan.
Klart är dock att kraven blir olika för spel i SHL och allsvenskan. (TT)