Borne Gebing, 34, hade inga skyhöga förhoppningar innan han åkte till VM i St. Louis. Målsättningen, med lite flyt, var att bli topp 20 i någon klass.
– Kanske topp tio men det målet höll jag för mig själv, berättar han.
I den lätta klassen gick det inte alls, allt på grund av ett skott som inte kunde lokaliseras på tavlan.
– Antingen gick kulan sönder eller så prickade jag en insekt. Att missa tavlan finns inte, det går nästan inte. Tyvärr var det yttre omständigheter som förstörde ganska mycket, menade Borne Gebing som i stället fick lägga allt fokus på den tunga klassen.
Besviken först
Där blev det succé. Han tog en 15:e plats på 100 meter och en åttondeplats på det dubbla avståndet. Med en spridning på drygt 5,8 millimeter i snitt blev Gebing sjua totalt bland 112 deltagare.
– Just då när jag blev sjua och var nära pallen blev jag ganska besviken, men nu när jag fått komma hem och fundera är jag nöjd med att blivit totalsjua i ett VM.
Amerikaner i topp
Under tävlingens gång hade han hela tiden koll på sin placering men kunde ändå hålla nerverna i styr.
– Det finns många som inte förmår att kolla på sin placering, men jag är noga och vill veta hur jag ligger till och se om jag klättrar upp eller ner.
Gene Bukys, från USA, vann den tunga klassen. Fem amerikaner återfanns bland de sex bästa.
– De har helt andra förutsättningar än vad vi har i Sverige, förklarar Borne Gebing. Jag pratade med en amerikan som tillhör världens bästa, han hade skjutit 20 000 skott och använt 20 pipor bara i år. Så många pipor och skott har jag inte använt sedan jag började. Jag skjuter mellan 1500 och 2000 skott per år.
Extra motivation
Bänkskytte har sina rötter i USA och där finns betydligt fler tävlingar och banor än i Sverige.
– Dessutom kommer allt material därifrån, vilket innebär att vi måste betala dubbelt så mycket på grund av tull och moms.
Med tanke på de omständigheterna var Borne Gebing extra nöjd med att lyckas utmana världseliten. Det ger honom extra motivation till att fortsätta tävla.
– Nu packar jag undan bössan och förvarar den över vintern. I april börjar det igen, jag fokuserar på EM (i Umeå) nästa år.