”Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig.”
Så löd Moa Hjelmers smärtsamt starka vittnesmål om den våldtäkt en svensk lagkamrat utsatte henne för i samband med Finnkampen 2011. Friidrottsstjärnans berättelse var en av otaliga när Metoo-kampanjen drog fram som en välbehövlig lavin i hela världen – och idrotten var inget undantag.
Det var berättelser från då och nu, om kvinnor som utsatts för olika typer av övergrepp och trakasserier. Gunilla Axén, tidigare landslagsspelare och anställd på fotbollsförbundet, berättade till exempel om hur tre före detta spelare i herrlandslaget upprepade gånger skickat penisbilder – ”dickpics” – till hennes mobil.
Apropå fotboll och jämställdhet försökte danskor och svenskor få upp sina landslagslöner. Det blev deras tuffaste matcher på hela året. I Sverige blev avtalet passande nog klart först dagen efter att herrlandslaget säkrat VM-avancemang och en mångmiljonbonus till förbundet. I Danmark gick det så långt att förbundet var berett att äventyra landslagets VM-kval, där danskorna lämnade walkover mot Sverige.
Danmark slapp uteslutning och fick, efter många om och men, ett nytt avtal.
– Tråkigt att det skulle ta så lång tid och att vi fick kämpa så mycket för det, vi lever ändå i år 2017, sade anfallsstjärnan Pernille Harder när allt var klart.
I NFL handlade spelarnas kamp i stället om att protestera mot hur svarta behandlas i USA. Knäböjandet under nationalsången, som initierades av Colin Kaepernick redan förra året, eskalerade under hösten och retade president Donald Trump, som menade att protesterna var förkastliga och respektlösa.
– Jag kan inte stå där och stödja någonting, när ledaren för vårt land beter sig som en idiot, konstaterade Buffalo Bills stjärna Lesean McCoy efter att ha stretchat under nationalsången.
Vladimir Putin visade ungefär lika lite bollsinne som presidentkollegan Trump när han kommenterade anklagelserna om statsunderstödd dopning i Ryssland.
– I Ryssland har vi aldrig haft, och kommer heller aldrig att ha, statssponsrad dopning. Tvärtom kommer vi kämpa för att motverka dopningen, sade Putin.
Senare stängdes Ryssland av från OS i Pyeongchang. Skandalen får även svallvågor till Sverige. Skidskyttarnas förbundskapten Wolfgang Pichler får inte åka till OS eftersom han tidigare tränat det ryska landslaget.
OS är ett mästerskap som även Therese Johaug missar efter att ha tagit sitt dopningsärende hela vägen till skiljedomstolen Cas.
– Det här är en chock. Drömmen har gått i kras, sade norskan efter att ha fått sin avstängning fastslagen.
Förhandssnacket inför OS i februari har annars handlat nästan lika mycket om säkerhetsläget och nordkoreanska robotar som om idrott. I Sverige blickar man redan mot OS 2026, men SOK måste vinna över fler politiker på sin sida om drömmen om olympiska spel i Stockholm ska bli verklighet.
Andra ”matcher” vi minns: Friidrottsprofilen Ulf Karlsson fälldes för förtal av Zlatan Ibrahimovic, Jakob Lilja fälldes för misshandel efter en crosschecking i hockeyrinken, och Stefan Holm tilldömdes skadestånd efter att bensinbolaget St1 i reklamsyfte kopierat ett radioreferat av hans OS-guldhopp från 2004.
Och så, till sist, matcherna som av olika yttre orsaker inte riktigt blev av som planerat: I Barcelona gjorde oroligheter kring den katalanska folkomröstningen att Barça valde att spela inför tomma läktare på Camp Nou, i Dortmund sköts Champions League-kvartsfinalen mot Monaco upp efter ett bombattentat mot hemmalagets buss, och på Gamla Ullevi fick man med kort varsel skjuta på mötet IFK Göteborg–AIK efter att matchfixningsförsöken nått hela vägen till två av landets största klubbar. (TT)