Winberg positiv till Boorks intåg

För fyra år sedan hotade IOK att kasta damhockeyn ur OS.
Nu tar plötsligt stora herrprofiler steget in i sporten.
– Jag tror det är en signal att man börjar ta damhockeyn på allvar. Den börjar bli viktig, säger Leif Boork.

Pernilla Winberg, MSSK Piteå men även forward i Damkronorna är postiv till Leif Boorks intåg.

Pernilla Winberg, MSSK Piteå men även forward i Damkronorna är postiv till Leif Boorks intåg.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Sotji2014-02-07 12:56

Den svenske tränarprofilen, förbundskapten för Tre Kronor redan på 1980-talet, är bara en i raden av stora namn som tagit klivet över från herrsidan.

Efter Damkronornas svaga VM-resultat förra året engagerades Boork som en resurs i Damkronorna över OS.

När damernas hockeyturnering startar i Sotji på söndag – Sverige spelar mot Japan i premiären – finns välkända namn i flera lag.

Förre ryske storspelaren Alexej Jasjin, som gjorde 850 NHL-matcher och har två OS-medaljer, är general manager för det hårdsatsade Ryssland som spelar i Sveriges grupp.

Direkt från NHL

Kevin Dineen tog steget direkt från NHL till Kanadas bås. Han fick sparken som huvudtränare för Florida Panthers i höstas och tog i stället samma jobb hos guldjagande Kanada. Dineen gjorde själv över 1 000 NHL-matcher som spelare och vann Canada Cup.

– Jag tror de har gjort samma reflektion som jag – att damhockeyn är intressantare än vi kanske trodde. Jag tror det är bra. Det finns mycket i herrhockeyn som damerna kan ha nytta av.

TT: Som exempel?

– Det finns mycket att slipa på rent taktiskt, både individuellt och lagmässigt. I och med att damhockeyn har varit lite ojämnare spelare för spelare så har inte de bästa behövt fundera så mycket över det. De har dominerat ändå. Men i och med att fler landslag kommit upp och det har blivit jämnare så blir de små detaljerna allt viktigare, säger Boork.

Winberg positiv

Damkronornas forwardsstjärna Pernilla Winberg – en av hjältarna i silverlaget i OS 2006 – är positiv till Boorks intåg och tycker att influenserna från herrhockeyn är bra:

– Jag tycker det är utvecklande. De har så pass mycket kunskap och det är samma sport det handlar om. Vi måste utveckla damhockeyn och det bästa sättet är att få lite hjälp från herrarna.

Det finns de som inte är lika positiva och anser att damerna måste skaffa sig sin egen identitet.

– Jag tycker att vi kan ge många impulser, men i förlängningen bör det komma upp damtränare som exempelvis Pia Sundhage inom fotbollen, säger Boork.

Nu talas inte längre om att kicka ut damerna, men snacket kan snabbt komma i gång om det – likt i Vancouver – blir många ojämna resultat. För att minska den risken har spelupplägget gjorts om. Men även utan det tror Boork att hotet är undanröjt:

– Jag upplever att damhockeyn tagit stora kliv, den har blivit mer konkurrenskraftig och jämnare. Hotet gjorde att hockeyvärlden drog åt alla knutar. Många tycker nog att vi inte har råd att tappa damhockeyn. (TT:s utsände)

Sveriges preliminära lag i premiären

Sverige möter Japan i OS-premiären på söndag och det är fortfarande oklart vem som vaktar det svenska målet.

Så här ställer Damkronorna upp:

Målvakter: 30 Kim Martin Hasson, 35 Valentina Lizana Wallner.

Förstafemman: 10 Emilia Andersson, 6 Lina Bäcklin – 4 Jenni Asserholt, 13 Lina Wester, 16 Pernilla Winberg.

Andrafemman: 22 Emma Eliasson, 17 Linnea Bäckman – 24 Erika Grahm, 18 Anna Borgqvist, 27 Emma Nordin.

Tredjefemman: 7 Johanna Olofsson, 9 Josefine Holmgren – 11 Cecilia Östberg, 28 Michelle Löwenhielm, 19 Maria Lindh.

Fjärdekedjan: 21 Erica Udén Johansson, 20 Fanny Rask. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om